Odrasli

ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Povrede glave povećavaju rizik od pojave smrtonosne bolesti, a ovo su prvi simptomi!

Najnovije istraživanje britanskih naučnika ukazalo je na vezu između povreda i posledica koje se mogu javiti kasnije tokom života.

27.02.2023 17:01

ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Povrede glave povećavaju rizik od pojave smrtonosne bolesti, a ovo su prvi simptomi!
Shutterstock

Povrede glave i mozga povećavaju rizik od opasnog i smrtonosnog tumora mozga, upozorili su britanski naučnici. Kako piše San, osobe koje su imale povredu glave imaju skoro četiri puta veću šansu da kasnije tokom života dobiju karcinom mozga. Istraživanje je sprovedeno na 20.000 pacijenata koji su imali povrede glave kako bi se otkrila učestalost pojave tumora kod tih pacijenata.

shutterstock.com

Izuzetno jake glavobolje mogu biti jedan od simptoma koji ukazuje na tumor mozga

Povećan rizik

Kako je objasnila prof. Simona Parinelo sa Univerziteta u Londonu, povrede koje izazivaju otok na mozgu su opasne jer se povećava verovatnoća da ćelije postanu kancerogene.

- Povreda glave i mozga doprinosi povećanom riziku od razvoja tumora mozga u kasnijem životnom periodu. Ta vrsta kancera je retka, ali je gotovo uvek smrtonosna – naglasila je ona i pobrojala simptome karcinoma mozga:

  • jake glavobolje
  • razne vrste napada
  • problemi sa pamćenjem
  • promena ličnosti i ponašanja
  • mučnina

Prema rečima prof. Parinelo, pored povrede glave rizik za dobijanje kancera mozga su porodična istorija bolesti i starost organizma.

pexels.com

Naučni su istraživali povezanost povreda glave i pojave tumora mozga kasnije tokom života

Biološki mehanizmi

Rezultati studije objavljene u britanskom stručnom časopisu Current Biology sugerišu da su povrede glave zapravo mnogo opasnije nego što se to ranije mislilo. Osim upoređivanja podataka pacijenata koji su oboleli od tumora mozga, a imali su neku povredu glave, istraživanje je sprovedeno i na miševima. Istraživači su, naime, otkrili da mozak ima markere ranih stadijuma ćelija raka i da otok nastao usled povrede može dovesti do formiranja kancera.

Prema rečima dr Marka Dalasa sa Univerziteta u Redingu, neophodno je nastaviti istraživanje kako bi se došlo do što preciznijih podataka.

- Iako povreda glave i mozga ne garantuje da ćete dobiti karcinom, studija pruža uvid u biološke mehanizme pomoću kojih se rizik od dobijanja tumora mozga može povećati. Zato je neophodno pratiti pacijente sa povredom glave – naglasio je on.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)