Kosa

DA LI KOSA OD PIRINČANE VODE RASTE DUŽE? Stručnjaci su napokon dali odgovor!

Novi trend u industriji lepote i nege.

28.02.2024 12:50

DA LI KOSA OD PIRINČANE VODE RASTE DUŽE? Stručnjaci su napokon dali odgovor!
shutterstock.com

Pirinač je mnogima omiljeno jelo i često se nalazi na našoj trpezi, a o njegovim hranjivim sastojcima nije potrebno posebno govoriti. Međutim, decenijama i vekovima unazad, Kineskinje i žene iz Istočne Azije su ovu žitaricu koristile u nezi svoje kose te kako bi pospešile njen rast. Upotreba pirinčane vode na kosi datira još u perodu od 794. do 1185 se smatralo da su dvorske dame sakog dana češljale kosu do poda koristeći vodu koja je ostala od ispiranja pirinča prenosi realsimple.com. 

Frizerka Dženifer Korab i dermatolog Joram Hart su se složili da je kupanje u ovoj vodi i te kako efikasno i produktivno za kosu.

Prednosti pirinčane vode

Iako je voda nakon ispiranja ove namirnice mutna, činjenica je da je prepuna minrala, vitamina i aminokiselina koje nude mnoge prednosti našoj kosi, a evo i koje su to.

Kosa brže raste

Korab navodi kako aminokiseline koje su prisutne u ovoj vodi jačaju koren kose i pomažu da se ona regenerše te tako i brže raste. Takođe, ugljeni hidrat koji se nalazi u njoj poznat kao inozitol popravlja oštećenu kosu i sprečava njeno dalje lomljenje.

pexels.com

Stručnjaci tvrde da pirinčana oda pospešuje rast kose

Sjajnija i gušća kosa

Skrob i proteini koji se nalaze u pirinčanoj vodi oblažu kosu zbog čega je čine gušćom i sjajnijom što se odmah primećuje.

Mekša kosa

Dosledna upotreba ove vode vremenom može ojačati zanoktice, omekšati pramenove pa i minimizirati ispucale krajeve kaže doktor Hart. Samim tim što je kosa mekša biće i lakša za raščešljavanje.

Neželjeni efekti pirinčane vode

Doktor Hart upozorava da i pirinčana kosa može imati neželjene efekte ukoliko se koristi preterano ili predugo jer može dovesti do nakupljanja proteina i skroba na koži glave koje može da ošteti vlasište i usporiti ponovni rast kose. Zbog toga on preporučuje da se pirinčana voda ispere nakon 20 minuta jer visok sadržaj proteina može da isuši kosu i kožu glave. 

shutterstock.com

Najbolje je tretman pirinčanom vodom koristiti između šamponiranja i regeneracije

Kako koristiti pirinčanu vodu

Ova voda uglavnom odgovara svakom tipu kose  a najbolji način korišćenja pirinčane vode je da je nanesete između šamponiranja kose i regeneracije. Važno je da se tečnost dobro umasira u korenje. Treba naglasiti da pirinčana voda ne zamenjuje regenerator jer ona sadrži veliku količinu skroba koji izaziva suvoću ako se ne prati hidratantnim tretmanom.

Uputstvo za pripremu pirinčane vode:

- uzmite 2 šolje pirinča i dodajte 4 šolje voode

- sve sipajte u staklenu flašu, zatvorite i ostavite na tamnom mestu  na sobnoj temperaturi od 8 do 16 sati. Voda bi vremenom trebalo da postane maglovita

- kada se pirinač natopi uzmite cediljku pa procedite pirinač u drugu posudu

- ako vam ostane pirinčane vode možete je čuvati u frižideru a ako postane kiselasta bacite je, jer ako se prekomerno fermentisala može oštetiti vašu kosu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)