Kosa

KOLIKO ČESTO TREBA IĆI NA ŠIŠANJE? Stručnjaci razbijaju najveći mit u koji sve žene veruju (FOTO)

Čim se pojave ispucali vrhovi, vreme je za posetu frizeru

20.02.2024 11:05

KOLIKO ČESTO TREBA IĆI NA ŠIŠANJE? Stručnjaci razbijaju najveći mit u koji sve žene veruju (FOTO)
Shutterstock

Jedan od čestih mitova u koje mnogi veruju jeste da će kosa brže rasti ako je češće šišamo. Istina je, zapravo, da kosa neće rasti brže, ali će rasti zdravije. Stručnjaci koji su se bavili takvim ispitivanjima kažu kako bi posebno trebalo da obratimo pažnju na vrhove kose - njih pažljivo treba negovati i zaštiti. Upravo se iz tog razloga preporučuje šišanje onda kad vidimo da vrhovi postaju “istrošeni” i počinju da pucaju. 

shutterstock.com

Koliko se često treba šišati?

Ako to ne uradite na vreme, ispucali vrhovi će početi da se “šire” po celoj dužini kose i na taj način naneti kosi veća oštećenja, a to će otežati održavanje kose dugom i zdravom. Dakle, ako ne šišate kosu redovno, ispucali vrhovi će uništiti celu kosu, što će uticati na njeno zdravlje i izgled i onemogućavati joj da raste zdravo. U većini slučajeva biće zdrava iz korena, ali će na određenoj dužini početi da se raspada i da puca. Dakle, iako šišanje kose neće učiniti da kosa raste brže, ono će osigurati da kosa bude jaka i lepa, a ne tanka i oštećena.

kad je reč o dinamici šišanja, frizeri kažu da sve zavisi od teksture kose. Ljudi sa prosečnom kosom trebalo bi da se šišaju svaka dva do tri meseca. Kod drugih tipova kose sve zavisi od brzine rasta kose. Na primer, kratke frizure poput piksi će zahtevati osvežavanje svake tri do četiri nedelje, bob svakih nekoliko meseci, a kod duge kose interval između šišanja može biti i do četiri meseca. Naravno, najbolje je potražiti savet od svog frizera, jer je on taj koji zna kakav tretman vaša kosa zahteva.

shutterstock.com

Ne dopustite da ispucali krajevi ugroze celu kosu

Pravilno održavanje vrhova kose i redovno šišanje mogu značajno doprineti zdravlju i lepoti kose. Iako mit o bržem rastu kose nakon šišanja nije tačan, važno je voditi računa o zdravlju kose kako bi bila jaka, sjajna i otporna na oštećenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)