Tetka Saveta

KAKO DA PRODUŽITE VEK TRAJANJA SUNĐERA: Očistite ga brzo i lako, a u jednoj situaciji odmah ga bacite u đubre

Važno je sprečiti stvaranje bakterija kako bi bio bezbedan za upotrebu.

16.06.2024 09:43

KAKO DA PRODUŽITE VEK TRAJANJA SUNĐERA: Očistite ga brzo i lako, a u jednoj situaciji odmah ga bacite u đubre
shutterstock.com

Bilo da se radi o pranju sudova, ribanju kupatila ili brisanju pulta u kuhinji sunđer je nezamenljiv u svakom domaćinstvu. Mana mu je što se brzo istroši i još brže usmrdi, pa morate da ga bacite u kantu za đubre i kupite nov.

Kako i koristimo za čišćenje mnogih stvari, a gotovo stalno su mokri prikupljaju bakterije, pa mogu biti izvor zaraze. Zato je veoma važno sunđere održavati čistim čak i kad nam se na oko učini da mu ništa ne fali.

Saveti

Kako piše portal Simply recipes, vrlo jednostavno možete produžiti vek trajanja sunđera ukoliko se pridržavate nekoliko pravila.

-Da biste ga očistili i dezinfikovali najbolje je da ga ubacite i operete u mašini za pranje sudova zajedno sa posuđem. Ako nemate mašinu za sudove prokuvajte ga u loncu zajedno sa praškom i temeljno isperite. Često pranje, ispiranje i obavezno sušenje može značajno da produži njegovo trajanje – preporučuje Majnham Tron.

Sunđer treba temeljno oprati svaki put kad osetite da neprijatno miriše ili primetite da su ostali ostaci hrane na njemu. Na taj način ćete sprečiti stvaranje bakterija.

Sunđer nikako ne držite u sudoperi, jer stalno biti vlažan što je idealna podloga za stvaranje bakterija.

-Kad operete sudove dobro ga iscedite i odložite van sudopere ili u rešetkasti držač kako bi mogao da se osuši. Držanjem u sudoperi ne samo što će vrlo brzo početi da smrdi od nakupljenih bakterija već će propasti i moći ćete jedino da ga bacite – dodala je Tron.

Dobra ideja za čišćenje sunđera je i da ga ubacite u mikrotalasnu rernu na 1 minut. Na taj način će se ubiti 99,99 odsto bakterija na njegovoj površini.

-Važno je napomenuti da se u mikrotalasnu rernu mogu ubacivati samo obični suđeri bez ikakvih metalnih komponenti za ribanje. Ukoliko ima metalni deo namanjen čišćenju tvrdokronih mrlja držite ga podalje od mikrotalasne rerne – poručila je Tron.   

Suđer bi trebalo menjati na svake 3 nedelje ili češće u zavisnosti od toga koliko ga koristite. Uvek ga zamenite kad počne da smrti ili izgleda oštećeno.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)