Tetka Saveta

IZAŠLA NA VIDELO SKRIVANA TAJNA CVEĆARA: Zalivajte orhideje ovim napitkom, nećete verovati šta se dešava sa vašim cvećem

Ovo je dugovečna biljka i uz pravilnu negu može da poživi 100 godina.

27.09.2023 11:30

IZAŠLA NA VIDELO SKRIVANA TAJNA CVEĆARA: Zalivajte orhideje ovim napitkom, nećete verovati šta se dešava sa vašim cvećem
shutterstock.com

Orhideja je simbol ljubavi, lepote, otmenosti i luksuza. Nekad su se uzgajale isključivo u staklenicima kraljevskih porodica i plemića zato što su bile izuzetno skupe. O popularnosti ovog cveća govori i podatak da postoji više od 25.000 vrsta orhideja što je četiri puta više od broja sisara na našoj planeti.
Orhideje imaju i svoj dan 16. april kada je širom sve u znaku ovog prepelog cveća. 

unsplash.com

Cvetovi orhideja mogu biti u najrazličitijim bojama od bele, nežno ružičaste do ciklama i žute

Tajna cvećara

Orhideje su nastanile skoro svako stanište na planeti osim polarnih predela. Ima ih u pojedinim pustinjama, na planini i tropskim šuma. Čak i Srbija ima jednu autohtonu sortu pod imenom uskolisni kaćun (lat. Dactylorhiza incarnata) koji raste u močvarama. Ubeležena je Crvenoj knjizi flore Srbije kao krajnje ugrožena vrsta.

Cvetovi orhideje su savršeno simetrični a mogu biti u najrazličitijim bojama od bele, ciklama, nežno ružičaste do narandžastih i žutih. Orhideja u proseku cveta dva do tri puta godišnje. Ovaj cvet voli svetlost ali ne i direktno sunce, vrlo su zahtevne za uzgoj jer traže umerenu količinu vlage. U slučaju da preterate sa orošavanjem to može oštetiti delkatne latice cveta. Zaliva se sa vrlo malo vode dva puta nedeljno a zimi tokom perioda mirovanja dovoljno je jedno zalivanje obavezno ustajalom vodom.

Kako ističu cvećari koji su vrsni poznavaoci ovog cveća postoji trik koji će učiniti vaše orhideje jakim a cvetaće kao lude. Tajna je da ih umesto ustajalom vodom zalivate zelenim čajem. Važno je da prilikom pripreme ne skuvate previše jak zeleni čaj. Svakog dana zalivajte je sa najviše dve kašike ovog čaja, a potom pauzirajte vikendom. Na ovaj način se balansira zemljište posebno ono koje je previše kiselo. Zeleni čaj možete koristiti i za zalivanje ruža koje najčešće rastu u kiselom tlu.

shutterstock.com

Svaki cvet orhideje je savršeno simetričan

Dugovečna biljka

Orhidejama treba od pet do sedam godina da bi procvetale nakon nicanja, tako da su biljke koje se prodaju u cvećarama stare više godina. Ovo cveće je izuzetno dugovečno i uz pravilnu negu može da poživi 100 godina.

Ima dve faze razvoja: prva faza intenzivnog rasta kada se razvija koren, stablo i list i tada im je neophodna intenzivna nega. Potom sledi faza mirovanja bez cvetanja koja, u zavisnosti od vrste, može trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Faza mirovanja je od jeseni do proleća i tada imaju minimalne potrebe. 

Inače, za ukus i miris vanile zaslužne su upravo orhideje. U pitanju je vanila orhideja nalik na vinovu lozu. Cvet vanila orhideje traje samo 24 časa a sama biljka cveta jedan do dva meseca. Da bi se razvio plod odnosno mahuna, potrebno je da kolibri ili posebna vrsta pčela opraše biljku, ali kako su cvetovi otvoreni samo jedan dan oprašivanje se danas sprovodi ručno. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)