Tetka Saveta

KORINĐANJE NA BADNJI DAN: Deca imaju ključnu ulogu u ovoj tradiciji, a evo šta odrasli obavezno moraju da urade do kraja dana!

Svaki kraj ima svoje specifične običaje za Badnji dan i Božić, međutim, jedan iz Vojvodine uspeo je da se održi do danas i rado je prihvaćen kod svih generacija.

06.01.2023 15:30

KORINĐANJE NA BADNJI DAN: Deca imaju ključnu ulogu u ovoj tradiciji, a evo šta odrasli obavezno moraju da urade do kraja dana!
YouTube/printscreen

Pravoslavni vernici obeležavaju Badnje veče 6. januara, a Božić kao dan proslave rođenja Gospoda Isusa Hrista je 7. januara. U različitim krajevima Srbije postoje tradicionalni običaji kojima se obeležava najradosniji hrišćanski praznik. Oni se prenose sa generacije na generaciju i na veliku radost, mnogi su se održali do današnjih dana. 

YouTube/printscreen

Domaćini korinđašima spremaju slatkiše i voće

U Vojvodini, pretežno u Banatu, na Badnje veče kreću mali korinđaši koji mnogim domovima donesu posebnu radost. Devojčice i dečaci obilaze svoj komšiluk, kucaju komšijama na vrata i pevaju im božićne pesmice. Deca prvo pitaju domaćine: “Jel’ slobodno korinđati?” ako je odgovor potvrdan, kreće se sa korinđanjem.

Domaćini korinđaše daruju slatkišima, voćem ili sitnim novcem. Najmlađoj deci društvo prave roditelji ili neki od starijih članova porodice. U nekim delovima Vojvodine već sad možete sresti maskiranu decu na ulici kako slatko stežu i ljubomorno čuvaju svoje pune džakove slatkiša.

YouTube/printscreen

U nekim delovima Vojvodine korinđaši nose maske prilikom korinđanja

Nakon što obiđu sve kuće u svom komšiluku, naselju, korinđaši se vraćaju svojim kućama gde uživaju u prazničnoj večeri. Nakon večere tradicionalno se pali badnjak, a stariji članovi porodice uživaju u ispijanju kuvanog vina sa komšijama, razmenjuju lepe reči, čestitke i želje tekuću godinu.

PESMICA ZA KORINĐANJE:

Ja sam mala Nata

"Ja sam mala Nata,

otvorte mi vrata,
ja vam želim puno sreće
i najlepše Badnje veče
"

Ja sam mala Iva

"Ja sam mali Iva,
letim preko njiva.
Njiva se zeleni,
gazda se veseli,
daj gazda ora,
to biti mora i
čašicu rakije
Božić je kod kapije"

BONUS VIDEO:

Komentari (0)