Tetka Saveta

Da li znate čemu služi čaša vode uz kafu? NE, NIJE ZA PIĆE!

Iako većina ljudi veruje da je služenje vode uz kafu važno zbog utoljavanja žeđi, reč je o maniru koji je uveden u 19. veku i to iz jednog jednostavnog i praktičnog razloga.

05.11.2022 10:01

Da li znate čemu služi čaša vode uz kafu? NE, NIJE ZA PIĆE!
Foto: Shutterstock

Gotovo u svakom kafiću ili restoranu uz naručenu kafu dobijate i čašu vode. Većina tu vodu koristi za piće, iako joj to zapravo nije prvobitna namena. Naime, malo je poznato da je čaša vode uz kafu počela da se služi tek u 19. veku i to iz jednog veoma interesantnog razloga.

Foto: Shutterstock

Arapi su vekovima čuvali tajnu uzgoja i pripremanja kafe, sve dok se recepture nisu domogli Indusi

Legenda o kafi

Kafa je jedan od omiljenih napitaka širom sveta. Domovinom kafe smatra se Etiopija i prema legendi, za njenu upotrebu zaslužan je jedan pastir. On je primetio da njegove ovce postaju živahne nakon što obrste neobičan žbun s crvenim bobicama. Bio je to žbun kafe.

Arapi su vekovima čuvali tajnu uzgoja i pripremanja kafe, međutim, u jednom trenutku su Indusi uspeli da se domognu recepture i počeli su da uzgajaju biljku kafe u Indiji. 

Kafa postaje popularna u 15. veku kada su je u Evropu doneli trgovci iz Arabije, a ležerno ispijanje kafe pojavilo se 100 godina kasnije. Taj ritual prvo su prihvatili Turci i Grci, a potom se moda proširila i po ostatku Starog kontinenta. Turci su se u međuvremenu prebacili na ispijanje čaja, a vremenom su Italijni postali sinonim za opušteno konzumiranje popularnog crnog napitka.

U 19. veku, uz svaku šoljicu kafe u skoro svim evropskim državama, konobari su gostima počeli da služe i čašu vode.

shutterstock.com

Čaša vode uz kafu počela je da se služi na zahtev dama iz visokog društva u 19. veku

Dame iz visokog društva

Za to su krive dame iz visokog društva tadašnje Evrope. One su se, naime, požalile kako im smeta da kašičica koja služi za dodavanje šećera i mešanje kafe uprljana ostaje na tacni šoljice od kafe. U to vreme taj potez se smatrao nekulturnim i nikako nije išao uz elegantne dame. Zato su konobari uz kafu počeli da služe i čašu vode u kojoj se ispirala zaprljana kašičica, da bi se tek nakon toga spuštala na tacnu. Razmažene dame iz visokog društva počele su da jednostavno odlažu prljavu kašičicu u čašu s vodom, ne želeći da se zamarajaju njenim ispiranjem. 

Sve se promenilo krajem 19. veka kad su počeli da se uvode gradski vododvodni sistemi. Napajanje vodom najčešće je išlo s obližnih izvora pa su kafedžije, služeći čašu kristalno čiste izvorske vode, želeli da pokažu kako kafu pripremaju upravo s takvom vodom.

Nije poznato kome je prvo palo napamet da tu vodu popije, ali danas se čaša vode uz kafu smatra lepim manirom. Međutim, i dalje postoje brojni restorani u svetu koji vam neće doneti čašu vode uz kafu ukoliko to ne naglasite. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)