Slatkiši

BAKLAVA SA BELOM ČOKOLADOM I MLEKOM: Neodoljiva kombinacija u koju ćete se odmah zaljubiti!

Savršen spoj tradicije i inovacije - idealna za one koji žele da probaju nešto novo i drugačije!

24.11.2024 08:01

BAKLAVA SA BELOM ČOKOLADOM I MLEKOM: Neodoljiva kombinacija u koju ćete se odmah zaljubiti!
Shutterstock

Ako ste ljubitelj baklave, ali želite da isprobate nešto novo, ovaj recept će vas oduševiti. Spoj tradicionalnog ukusa i moderne note bele čokolade čini ovu baklavu posebnim desertom za sve prilike. Sočnost koju daje mlečni sirup i kremasti slojevi orašastih plodova jednostavno ostavljaju bez daha. Savršena za praznike, okupljanja ili trenutke kada želite da se zasladite nečim drugačijim.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 200 g bele čokolade
  • 200 g mlevenih oraka
  • 100 g mlevenih lešnika
  • 100 g mlevenih badema
  • 200 g rastopljenog putera
  • 500 ml mleka
  • 300 g šećera
  • kesica vanilinpg šećera
  • kašika sok od limuna

Priprema:

Priprema fila: U većoj posudi pomešajte mlevene orahe, lešnike i bademe. Belu čokoladu narendajte ili sitno iseckajte.

Slaganje kora: Premažite pleh rastopljenim puterom. Stavite prvu koru, premažite je puterom, zatim drugu i ponovite postupak. Na svaku treću koru pospite mešavinu orašastih plodova i bele čokolade. Nastavite dok ne potrošite sav fil i kore, završavajuća dve kore premazane puterom.

Rezanje i pečenje: Pre pečenja baklavu isecite na rombove ili kvadrate. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Priprema sirupa: Dok se baklava peče, u šerpi pomešajte mleko, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi i sirup ne postane gust.

Prelivanje i hlađenje: Pečenu baklavu izvadite iz rerne i odmah prelijte toplim sirupom. Ostavite da se ohladi i upije sirup pre služenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)