Slatko je više od poslastice, to je deo naše tradicije, uspomena iz kuće bake i miris detinjstva. Nekada nije bilo doma u kojem se gost nije dočekivao uz kašičicu slatkog i čašu hladne vode, najčešće posluženih na tacni, s posebnom pažnjom. Taj ritual polako nestaje, ali slatko, kao specijalitet, i dalje odoleva vremenu.
Danas, u užurbanom ritmu života, domaćice sve ređe nalaze vremena da same kuvaju slatko. Umesto toga, najčešće ga kupuju od proverenih prodavaca na pijaci. Ipak, ništa ne može da zameni miris domaće kuhinje dok se jagode krčkaju u šećernom sirupu, a kuća miriše na leto i tradiciju.
Srećna Republika vam otkriva kako da napravite domaće slatko od jagoda, jednostavno i bez greške po proverenom bakinom receptu. A, za to će vam trebati samo 30 minuta.
Sastojci:
- 1 kg jagoda (čvrste i bez oštećenja)
- 1 kg šećera
- 400 ml vode
Priprema:
Pažljivo operite jagode i očistite peteljke. Ostavite ih da se dobro ocede. U velikom šerpi, ređajte red jagoda, red šećera dok ne potrošite sve. Ostavite da odstoji nekoliko sati (ili preko noći) kako bi jagode pustile sok.
Zatim stavite šerpu na srednju vatru. Kuvajte oko 30 minuta bez mešanja kašikom! Samo povremeno protresite šerpu da se sve ravnomerno rasporedi. Kad slatko počne da se zgušnjava (probajte kap sirupa na tanjirić – ako se ne razliva, gotovo je), sklonite sa vatre. Pokrijte šerpu mokrom, isceđenom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi preko noći.Sutradan pažljivo sipajte slatko u sterilisane tegle, zatvorite ih i čuvajte na tamnom, hladnom mestu najbolje u špajizu.
Komentari (0)