Slatkiši

SLATKO OD JAGODA ZA 30 MINUTA: Starinski recept bez konzervansa koji uspeva svima

Nema šanse da pogrešite čak i ako ste početnik u kuhinji.

07.06.2024 08:01

SLATKO OD JAGODA ZA 30 MINUTA: Starinski recept  bez konzervansa koji uspeva svima
Profimedia

Slatko je jedan od onih domaćih specijaliteta koji su se nekad obavezno kuvali. Nekad je bio običaj da se gosti u kući uvek dočekuju uz slatko i čašu hladne vode. Na žalost, ovaj običaj polako nestaje, ali slatko opstaje.

Doduše, danas domaćice imaju sve manje vremena da kod kuće prave slatko, pa ga najčešće kupuju od proverenih prodavaca na pijačnim tezgama. Ipak, ima nešto posebno kad kod kuće sami napravite domaće slatko. 

Iako je sezona jagoda pri kraju još uvek se mogu naći lepi, mirisni plodovi sa naših njiva od kojih možete napraviti domaće slatko od jagoda. Priprema se od samo tri sastoja: voća, vode i šećera bez ikakvih druhih dodataka, konzervanska i slično. 

Srećna republika vam poklanja starinski recepr s kojim nema greške. Uz to vas vodimo korak po korak, tako da nema šanse da nešto pogrešite, pa uspeva svima čak i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

  • 1 kg jagoda
  • 1 kg šećera
  • 400 ml vode

Priprema:

U pliću i širu šerpu sipajte vodu i šećer i kuvate oko 5 minuta. Jagode dobro operite, očistite od peteljki i polako dodajte u ključalu vodu sa šećerom.

Važno je da se jagode lepo rasporede u šerpi i da ne budu jedna preko druge. Kako se ne bi raspale tokom kuvanja nemojte mešati slatko već šerpu lagano tresite držeći je za ručke. Vrlo brzo će na površini da se skupi pena koju pažljivo pokupite kašikom. 

Jagode je potrebno kuvati oko 30 minuta, ugasiti šporet, pokriti mokrom krpom i ostaviti da se skroz ohladi tokom noći. Sutradan jagode pažljivo sipatte u sterilisane tegle i dobro zatvoriti. Slatko držati na hladnom i mračnom mestu, najbolje u špajizu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)