Za sve ljubitelje ukusa citrusa donodimo osvežavajući kolač limuna sa belom čokoladom. Ovaj kolač koji se popularno zove lumun kocka, je neodoljivo kremast, nežan i idealna za letnje dane. Uživajte u ovoj savršenoj kombinaciji limuna i bele čokolade, koja će vas osvežiti i zasladiti svaki trenutak.
Sastojci:
za biskvit:
- 4 jaja
- Prstohvat soli
- 150 g šećera
- vanilin šećer kesica
- Rendana limunova kora
- 100 ml ulja
- 100 ml mleka
- 200 g brašna
- prašak za pecivo kesica
Za krem od limuna sa belom čokoladom:
- 700 ml mleka
- 3 pudinga od bele čokolade (ili vanile) od 120 g
- 100 g šećera
- 100 g bele čokolade
- Sok od jednog limuna
- kesica želatina
- 400 ml slatke pavlake
Za šlag krem od vanile:
- 2 kašike šlag krema od vanile ( kesica od 120 g)
- 150 ml mleka
- 150 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- Slatka pavlaka
- Rendana bela čokolada
- Kriške limuna, listovi mente
Priprema:
Biskvit: U činiju razbijte cela jaja, dodajte prstohvat soli, šećer i vanilin šećer i umutite mikserom dok smesa ne porumeni. Dodajte rendanu limunovu koricu. Smanjite brzinu miksera i postepeno dodajte ulje, mleko, brašno i prašak za pecivo. Mešajte dok smesa ne postane glatka.
Možda vas zanima…
Pleh 40×34 cm obložiti papirom za pečenje i sipati smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Proverite čačkalicom da li je biskvit pečen – ako čačkalica izađe suva, biskvit je gotov. Ohladite ga i uklonite papir za pečenje.
Krem: Puding razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka i šećera sipati u šerpu i staviti na vatru. Dodajte izlomljenu belu čokoladu i zagrejte do ključanja. Sklonite sa vatre i kuvajte puding uz stalno mešanje. Kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Dodajte limunov sok i dobro promešajte.
Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode, ostavite da nabubri, pa otopite na najmanjoj vatri i sipajte u vreli krem. Dobro promešajte i prekrijte providnom folijom.
Šlag: Umutite šlag sa mlekom i slatkom pavlakom u čvrsti šlag.
Sastavljanje: Ohlađeni biskvit stavite na pleh. Po želji poprskajte ga limunovim sokom. Premažite ga kremom od limuna, a zatim kremom od vanile. Ukrasite rendanom belom čokoladom, kriškama limuna i listićima nane.
Komentari (0)