U Šumadiji već vekovima važi nepisano pravilo da nema prave domaćice ukoliko ne zna da pripremi tradicionalni svadbarski kupus. Ovo jelo je glavno na svadbama, slavama, veridbama, a zimski dani su nekako lakši i topliji uz ovakav obrok. Priprema, ovog mnogima omiljenog jela, nije komplikovana, samo vam je potrebno više vremena za kuvanje, jer kupus mora da se dinsta na tihoj vatri duže vreme dok ne dobije dobro poznati ukus. Preporuka je da se stavi više vrsta mesa i obavezno suva rebra koja će dati poseban šmek koji ima ovo jelo.
Srećna Republika vam donosi tradicionalni recept za svadbarski kupus koji će vas oduševiti. Slobodno pripremite veću količinu, jer će i sutradan biti fantastičan kad ga podgrejete u rerni. Poželjno je da se kuva u zemljanom loncu, ali ako ga nemate i veća šerpa će biti dobra.
Sastojci:
- 2 kg kiselog kupusa
- 1/2 kg svinjskog mesa od plećke
- 1/2 kg junećeg mesa od buta
- 1/2 kg suvih, mesnatih, rebara
- 1/2 kg suve, mesnate, slanine
- 2 veće glavice crnog luka
- 4 veća češnja belog luka
- puna kašika masti
- kašika aleve paprike
- biber u zrnu
- lovorov list
Priprema:
U manju posudu staviti mast da se rastopi, a potom kad se zagreje dodati sitno iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku i promešati. Kiseli kupus iseći na krupne komade. Šerpu dobro podmazati, na dno lonca staviti veći list kupusa i početi ređanje sastojaka. Ređajte red kupusa. pa red proprženog luka sa alevom paprikom, red mesa. Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završite kupusom. Poslednji red kupusa prekriti većim listom kupusa. Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo sasvim, polako krčka i kuvati oko četiri sata.
Uživajte!
Komentari (0)