Tetka Saveta

KAKO DA SE SARMA NE RASPADNE TOKOM KUVANJA: Tajni sastojak naših baka pravi veliku razliku i garantuje savršen ukus i izgled omiljenog jela

Ako primenite ovaj trik, moći ćete da se pohvalite savršenom domaćom sarmom

13.03.2024 14:39

KAKO DA SE SARMA NE RASPADNE TOKOM KUVANJA: Tajni sastojak naših baka pravi veliku razliku i garantuje savršen ukus i izgled omiljenog jela
Shutterstock

Sarma je jedno od omiljenih jela na našim prostorima. ukusna je i kad je pravimo od kiselog kupusa tokom jeseni i zime, a ukusna je i ona od svežih listova kupusa, kakvu najčešće pravimo tokom leta. Recept za pripremu sarme ima svaka domaćica, ali se mnoge od njih suočavaju sa problemom da im se ovo gurmansko jelo raspadne tokom kuvanja.

Ukoliko i vi imate taj problem, evo nekoliko saveta koje su primenjivale naše bake a koje su mogle da se podiče savršeno ukusnom sarmom koja se pritom ne raspada ni prilikom kuvanja, ni na tanjiru.

Priprema listova za sarmu

Pre nego što krenete sa punjenjem listova, bitno je da ih pažljivo pripremite. Odmotajte ih, izdvojite listove kiselog kupusa i uklonite tvrde delove nožićem. Neke domaćice preporučuju da listove blanširate pre nego što počnete da zavijate sarmu, jer ćete tako omekšati strukturu lista i olakšati proces uvijanja. Ipak, to nije nužno.

Priprema fila za sarmu

Sledeći korak koji je važan u pripremi sarme je dinstanje luka. Naše bake su najčešće korsitile tri vrste luka - crni luk, beli luk i praziluk koji ujedno jelu daje posebnu slast. Domaćice danas najčešće ne stavljaju praziluk u sarmu, verujući da će samo crni i beli luk biti dovoljni, a umesto praziluka stavljaju šargarepu. Ali, prazliku je mekše strukture dok je još u sirovom stanju, pa će se lepše sjediniti sa mlevenim mesom nego rendana dinstana šargarepa.

Naše bake su uvek vodile računa koje meso koriste za pripremu sarme. Odnos svinjetine i junetine trebalo je da bude 1:1, a uz ove dve vrste mesa u posudu za krčkanje sarme stavljale su preko uvijene sarme i suva rebarca, slaninicu ili domaće dimljene kobasice.

Shutterstock

Naše bake su u fil za sarmu obavezno stavljale tri vrste luka - crni, beli i praziluk

Meso bi spuštale u šerpu sa izdinstanim lukom i mešale na srednje jakoj vatri sve dok ne "pobeli". Tad bi stavljale i začine - so, mleveni biber i vegetu, a kad se fil za sarmu prohladi dodavale bi sirovi pirinač i i jaje. Na kilogram mlevenog mesa stavljale su jedno sveže jaje koje bi lepo povezalo sve ostale sastojke i sprečilo da se sarma raspadne na tanjiru.

Današnje domaćice izbegavaju da stavljaju jaje u fil, strahujući da će on postati gumast prilikom krčkanja. To se neće desiti ako se pridržavate recepta i ako ne stavite više od jednog jajeta na kilogram mlevenog mesa. Sveže jaje je tajni sastojak koji su naše bake obavezno stavljale u sarmu, bilo da je prave od kiselog ili svežeg kupusa.

Kuvanje

Prilikom kuvanja, bitno je da u posudu sa sarmom stavite dovoljno tečnosti i da je poklopite kako bi se jelo krčkalo i zadržalo arome. Takođe, izbegavajte previše mešanja tokom kuvanja, jer to može dovesti do raspadanja sarme.

Uz ove savete, vaša sarma će zadržati oblik, te ćete moći da uživate u savršenoj sarmi bez brige o raspadanju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)