Jela sa mesom

OTKRIVENA TAJNA PRAVLJENJA NAJSOČNIJIH BOSANSKIH ĆEVAPA: Specijalitet od kog će vam poći voda na usta

Ukoliko se budete pridržavali pravila kojih se pridržavaju najbolji majstori, dobićete savršeno pripremljene ćevape sa autentičnim ukusom i teksturom koje će oduševiti sve ljubitelje ovog jela

24.03.2024 14:02

OTKRIVENA TAJNA PRAVLJENJA NAJSOČNIJIH BOSANSKIH ĆEVAPA: Specijalitet od kog će vam poći voda na usta
Shutterstock

Sočni ćevapi u vazdušastom somunu su omiljena brza hrana mnogih. Najčešće ih naručujemo uz dodatak sitno seckanog crnog luka koji im daje poseban ukus. I ma koliko se trudili da pogodimo recept koji roštilj-majstori koriste za pripremu ovog omiljenog jela od mesa, to nam teško uspeva. Zbog toga ćevapi koje pravimo u kućnoj varijanti nisu jednako ukusni kao i oni koje naručujemo na kioscima ili u restoranima.

Razlog leži u tome što većina domaćica misli da bi u smesu za ćevape trebalo dodavati crni luk, a to pravi roštilj-majstori nikada ne rade. Crni luk se služi u svežem stanju kao dodatak već ispečenim ćevapima, pa se zbog toga bosanski ćevapi po ukusu razlikuju od onih koji se spremaju u drugim krajevima bivše Jugoslavije.

shutterstock.com

U meso za prave bosanske ćevape ne ide nijedna vrsta luka

Idealna kombinacija mesa za savršene ćevape

Kada je reč o pripremi ćevapa, ključni deo je odabir mesa. Tradicionalno, ćevapi se prave od mešavine junetine i ovčetine ili jagnjetine, a bitno je da meso bude masnije kako bi ćevapi bili sočni i ukusni. Najčešća kombinacija je 70 odsto junetine i 30 odsto ovčijeg mesa, ali nije retkost pronaći i druge kombinacije koje zadovoljavaju ukusne preferencije.

Prava priprema mesa

Kada je reč o pripremi mesa za ćevape, ključno je pridržavati se određenih koraka kako bi se postigao autentičan ukus. Meso se isecka na kockice i potom prelije vodom u kojoj su prokuvani beli luk, so i biber. Nakon što se ova smesa ohladi, procedi se i prelije preko mesa koje prenoći u frižideru. Važno je naglasiti da se meso melje tek sutradan, nakon čega sledi mešenje mesa i dodavanje sode bikarbone radi postizanja "vazdušastije" teksture.

Okvirna količina sastojaka za pripremu pravih bosanskih ćevapa izgleda ovako:

  • 700 g junećeg mesa (najbolje vrat)
  • 300 g ovčijeg mesa
  • 50 ml vode
  • 3 čena belog luka
  • kašičica soli
  • pola kašičice bibera
  • kašičica sode bikarbone

Tehnika oblikovanja i pečenja

Kada je meso spremno, sledeći korak je oblikovanje ćevapa. Meso se provlači kroz poseban špric ili se ručno oblikuje kako bi se postigla kompaktnost mase. Nakon toga, ćevapi se peku na roštilju uz redovno okretanje, pri čemu je bitno da temperatura bude adekvatna kako bi se postigla savršena tekstura - blago rozikasta, ali pečena sredina.

Detalji koji čine razliku

Ono što izdvaja pravilno pripremljene ćevape jeste i premazivanje junećom supom pre pečenja, što doprinosi dodatnom bogatstvu ukusa. Važno je istaći da se za premazivanje koristi prava juneća supa, a nikako rastvorena kocka za supu. Ovi detalji čine suštinsku razliku u kvalitetu i ukusu gotovih ćevapa.



BONUS VIDEO:

Komentari (0)