Jela sa mesom

PILAV SA PILEĆIM BATACIMA: Primenite tajni trik naših baka i dobićete jelo dostojno kraljevske trpeze!

Starije domaćice su znale kako da od običnog jela naprave gastronomski praznik

29.02.2024 08:01

PILAV SA PILEĆIM BATACIMA: Primenite tajni trik naših baka i dobićete jelo dostojno kraljevske trpeze!
shutterstock.com

Ne treba naglašavati značaj i hranljivost koju ima pirinač. Iako se uzgaja na Dalekom istoku, ova žitarica je vekovima prisutna na našem području i smatra se jednom od najzdravijih. I ne samo što je hranljiv za naš organizam, mnoge žene na istoku ga koriste u svrhu lepote.

Pirinač se koristi kao dodatak mnogim jelima, a mnoge domaćice često vole da naprave od njega posebna jela poput rižota ili pilava. Pošto se jelo od pirinča često nalazi na našim trpezama, domaćice ne propuštaju prliku da malo eksperimentišu prilikom pripreme. Ipak, sve su saglasne da bi jedan trik prilikom pripreme pilava trebalo zadržati iz starih vremena - crni luk bi obavezno trebalo prepeći na ringli. Upravo ovako pripremljen luk daće pilavu nezaboravan ukus.

Sastojci:

  • 2 pileća bataka
  • 1,5 čaša (od jogurta) pirinča
  • 2-3 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 paprika
  • so, suvi biljni začin, biber
  • malo ulja za prženje

Priprema:

Isecite batake na polovine i skuvajte ih u vodi. Dok se bataci kuvaju očistite crni luk, pa ga ispecite na ringli tek toliko da zamiriše. Dok je luk još topao iseckajte ga na kockice, pa ga ubacite u dublji tiganj ili šerpu sa malo ulja. Dodajte mu očišćenu i iseckanu šargarepu, pa dinstajte dok šargarepa ne omekša. Potom dodajte sitno seckanu papriku i dinstajte još par minuta.

Izdinstano povrće pomešajte sa sirovim pirinčem koji ste prethodno oprali pod mlazom hladne vode. Sve zajedno prebacite u tepsiju ili vatrostalnu posudu, dodajte tri kutlače vode u kojoj su se kuvali bataci, dobro promešajte, dodajte začine i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Pilav bi trebalo da se krčka dokle god pirinač ne bude kuvan. Ukoliko je potrebno, dolivajte mu malo vode kako bi zadržao rastresitost.

U pilav dodajte obarene pileće batake, poprskajte ih odozgo uljem, začinite vegetom i  vratite posudu u rernu da meso porumeni.

Služite uz sezonsku salatu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)