Jela sa mesom

KUVARICA OTKRILA ŠTA STAVLJA U BOLONJEZE: Ovako nešto vam nikad ne bi palo na pamet (FOTO)

Tajni sastojak koji jelu daje potpuno drugačiji ukus.

26.02.2024 12:50

KUVARICA OTKRILA ŠTA STAVLJA U BOLONJEZE: Ovako nešto vam nikad ne bi palo na pamet (FOTO)
shutterstock.com

Špagete bolonjeze su omiljeni porodični ručak u gotovo svakom italijanskom domu, pogotovo ako u porodici ima male dece. Jednostavan je za pripremu i svima se sviđa. Iako postoji verovatno desetine varijacija porodičnih recepata, jedna kuvarica je pronašla savršeni dodatak koji koji pojačava ukus sosu. Aješa Kuk je priznala da dodaje inćune (riba slična sardini) svom sosu kako bi istakla ukus i podigla ga na viši nivo. U svom TikTok videu, Aješa je rekla:

- Inćuni će se rastopiti i neće stvoriti riblji ukus, već pojačati aromu bolonjeze sosa - poručila je kuvarica.

Ako ste iznenađeni što ste tek sada saznali za ovaj kulinrski trik, ne brinite - niste jedini. Dodavanje inćuna sosu čini da sos za testeninu bude mnogo bogatiji i mesnatiji. Riba će pružiti slani i ukusni oslonac. Recept  za bolonjeze sos sa inćunima možete već danas isprobati.

Sastojci:

  • 500 g mlevene govedine
  • 150 g pančete
  • 500 ml goveđeg bujona
  • 150 ml mleka 
  • šargarepa
  • luk
  • štapić celera
  • čaša vina
  • kašika paradajz pirea
  • dva fileta inćuna
  • dva lovorova lista
  • tri grančice timijana
  • ulje za kuvanje

Priprema:

U velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckanu šargarepu, luk i celer i kuvajte oko sedam minuta dok ne omekšaju. Dodajte mleveni beli luk i pančetu i kuvajte dok ne postanu zlatno-braon boje, oko pet minuta. Zatim dodajte mleveno meso i koristite drvenu kašiku da ga izmrvite. Kuvajte oko osam minuta dok meso ne izgubi roze boju. Dodajte dobru količinu vina i pustite da se smesa krčka dok se vino ne redukuje za pola, što bi trebalo da traje oko tri minuta.

Zatim dodajte konzervu paradajza, teleći bujon i malo paradajz pirea. Promešajte dok se dobro ne sjedini i pustite da provri. Dodajte tajni sastojak, inćune, i pustite da se krčka oko dva minuta. Uprkos tome što je neobičan sastojak, nećete moći da osetite inćune u sosu i oni bi trebalo brzo da se rastope. Stavite lovorov list i grančicu timijana u sos i sada je vreme da pustite bolonjeze sos da se kuva. Pokrijte lonac i kuvajte na niskoj temperaturi oko tri sata, povremeno proveravajući i mešajući. Otprilike sat vremena pre posluživanja, umešajte mleko i pustite da se nastavi kuvanje sa otvorenim poklopcem i blagim krčkanjem.
Izvadite i lovorov list i grančicu timijana iz sosa, i vaš bogat i ukusan sos je sada spreman za posluživanje.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)