Spremanje obroka mnogima predstavlja bauk, pa pribegavaju kupovini brze hrane koja niti je zdrava, niti je jeftina. Pritom, ukoliko biste se svakog dana hranili na taj način, to bi imalo veoma štetan uticaj na vaše zdravlje, ali i finansije.
Za one koji nisu vešti u kuhinji, postoji bezbroj recepata koji se spremaju veoma lako, brzo, a pritom nije potrebno izdvojiti veliku svotu novca. Ovo su samo neki od njih.
Pohovane tikvice
Sastojci:
- 3 veće tikvice
- 2 jaja
- 3 kašike brašna
- suvi začini po želji
Priprema:
Oljuštiti tikvice od kore, pa ih potom izrendati u veću vanglu. Staviti malo soli ili vegete i ostaviti da odstoji u frižideru oko sat vremena kako bi tikvice pustile vodu, a potom ih iscediti. U tikvice izlupati 2 jaja i tri kašike brašna, mešati kašikom dok smesa ne postane kompaktna. Na zagrejani tiganj sipati kašiku masti ili malo ulja. Velikom kašikom uzimati smesu od tikvica i spuštati u zagrejan tiganj. Tikvice peći dok ne porumene ravnomerno sa obe strane. Izvaditi ih na tanjir i uživati u obroku. Po želji, možete ih jesti uz sir ili pavlaku.
shutterstock.com
Spanać u bešamel sosu
Sastojci:
- 200 grama zamrznutog bebi-spanaća
- pola litre mleka
- 4 kašike ulja
- 2 kašike brašna
- kašika vegete
- biber po želji
Priprema:
Ukoliko nemate domaći spanać u svakom marketu možete naći pakovanje zamrznutog bebi-spanaća. Uglavnom je u pakovanju od 450 grama, a vama za jedan obrok treba polovina smese. Kada se odmrzne, isetice ga na što sitnije komade. U manju šerpu stavite 4 kašike ulja, a kada se ono zagreje, smanjite jačinu ringle na minimum i potom dodajte 4 kašike brašna. Kašikom mešajte dokle god se masa ne sjedini i postane staklasta, bez grmuljica. Kada se smesa ugreje i krene da ključa, dodajte spanać i vegetu. Dobro izmešajte. Dobićete veoma gustu smesu. U nju dodajte mleko i još jednom promešajte. Pojačajte temperaturu ringle na 2. Spanać mešajte lagano, sve vreme dok se smesa ne zgusne i postane kremasta, a potom sklonite s vatre i uživajte u ukusnom obroku.
Možda vas zanima…
shutterstock.com
Uštipci
Sastojci:
- 3 jaja
- 200 g jogurta
- prašak za pecivo
- 20 kašika brašna,
- so, šećer
Priprema:
Od navedenih sastojaka napravite smesu, a zatim je vadite kašikom i stavljajte je na vruće ulje.
Kada porumene, znači da su gotovi. Poslužite ih sa šećerom, marmeladom ili kremom. Za one koji bi da ih jedu u slanoj varijanti, savršeni su uz sir i neku lepu sezonsku salatu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)