Seravnik je pita koja se tradicionalno spremala u južnoj Srbiji, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji. Domaćice su od prvog mleka nakon muže krave (sera) pripremale ukusan obrok za ukućane od svega par osnovnih namirnica. U tim trenucima, svi bi željno iščekivali ovu pitu, čiji se miris širio celom kućom. Portal Srećna Republika vam donosi odličan domaći recept za vrlo zdrav i ne tako kaloričan obrok , idealan za sve ukućane.
Sastojci:
- 600 g brašna
- 8 jaja
- 2- 3 čaše vode
- so
- litar mleka
Priprema:
U posudu sipajte brašno, vodu i so, pa zamesite testo koje ne bi trebalo da bude ni previše tvrdo ni mekano, taman toliko čvrsto da može da se razvlači oklagijom. Od njega napravite 9 jufkica (kuglica). Poželjno je da odstoje kratko vreme. Zatim, svaku razvucite oklagijom, redom ih premazujete uljem i ređajte jednu preko druge.
Kad su tako poređane, razvucite ih u koru koju ćete zatim staviti u prethodno nauljen pleh. Sa strane, umutite 8 jaja i litar mleka, pa sipajte so. Smesu prelijte preko kore koja je već u plehu i stavite da se peče na 250 stepeni Celzijusa. Kada se gornji deo pite od jaja ispeče, naraste i porumeni, pita je gotova.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima…
Komentari (0)