Jela bez mesa

Domaći recept za SERAVNIK: Predivna pita sa jajima koja vas tera da uzmete parče više!

Ako ste se uželeli dobre pite, a na raspolaganju su vam osnovne namirnice poput jaja, brašna i mleka, imamo odličan recept za vas. Ukoliko imate vremena, možete ga pripremiti za doručak, a dobar je i kao ručak kada su svi ukućani na okupu.

30.06.2022 08:00

Domaći recept za SERAVNIK: Predivna pita sa jajima koja vas tera da uzmete parče više!
Srećna republika

Seravnik je pita koja se tradicionalno spremala u južnoj Srbiji, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji. Domaćice su od prvog mleka nakon muže krave (sera) pripremale ukusan obrok za ukućane od svega par osnovnih namirnica. U tim trenucima, svi bi željno iščekivali ovu pitu, čiji se miris širio celom kućom. Portal Srećna Republika vam donosi odličan domaći recept za vrlo zdrav i ne tako kaloričan obrok , idealan za sve ukućane. 

Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 8 jaja
  • 2- 3 čaše vode 
  • so
  • litar mleka

Srećna republika

Pita u pripremi

Priprema:

U posudu sipajte brašno, vodu i so, pa zamesite testo  koje ne bi trebalo da bude ni previše tvrdo ni mekano, taman toliko čvrsto da može da se razvlači oklagijom. Od njega napravite 9 jufkica (kuglica). Poželjno je da odstoje kratko vreme. Zatim, svaku razvucite oklagijom, redom ih premazujete uljem i ređajte jednu preko druge.

Kad su tako poređane, razvucite ih u koru koju ćete zatim staviti u prethodno nauljen pleh. Sa strane, umutite 8 jaja i litar mleka, pa sipajte so. Smesu prelijte preko kore koja je već u plehu i stavite da se peče na 250 stepeni Celzijusa. Kada se gornji deo pite od jaja ispeče, naraste i porumeni, pita je gotova.

Srećna republika

Pita za konzumiranje

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

Komentari (0)