Jela bez mesa

RUČAK NA BRZINU - LUK, KROMPIR, ŠAMPINJONI: Oduzima minimalno vremena, savršen za velike vrućine

Kombinacija ukusa koja će vas oboriti s nogu.

28.08.2024 08:01

RUČAK NA BRZINU - LUK, KROMPIR, ŠAMPINJONI: Oduzima minimalno vremena, savršen za velike vrućine
Shutterstock

Dosta vam je mesa i sati provedenih u kuhinji po velikoj vrućini? U tom slučaju vaš najbolji izbor je krompir koji je uvek zahvalan jer ga možete spremati na skoro neograničen broj načina. Ovog puta vam predlažemo jelo sa krompirom i šampinjonima.

Ovo jelo ne samo da je ukusno, već može da posluži i kao dodatak mesu ili kao samostalni obrok.

Još jedna prednost je što, ako želite možete dodati još neki sastojak budući da krompir omogućava eksperimentisanje sa ukusima

Sastojci:

  • 1 tanji praziluk
  • 500 g sitnijih šampinjona
  • 4 veća roze krompira
  • 1 kašika mešavine biljnog začina
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika brašna
  • 1/2 kašičice kurkume
  • po ukusu soli
  • po potrebi vode

Priprema:

Praziluk očistiti i odstraniti zeleni deo. Sitno ga iseckati, staviti u šerpu, dodati 1 čašu vode, ulje, mešavinu biljnog začina pa ga prodinstati.

Krompir oljuštiti, iseći na krupnije kocke, staviti u posoljenu vodu i kuvati ga 10 minuta.
Šampinjone dobro očistiti od prljavšite papirnim ubrusom, veće prepoloviti na pola.

Na dno vatrostalne posude staviti polovinu praziluka, složiti ocedjen krompir i šampinjone i sve lepo rasporediti.

shutterstock.com

Sočni vikend ručak od krompira

U preostali praziluk staviti 250 ml vode, razmutiti 1 kašiku brašna, 1/2 kašičice kurkume i još malo posoliti.

Ovim preliti sadržaj u posudi, prekriti alu-folijom ili poklopcem i staviti u rernu.

Peći 30 minuta na 220 stepeni tako pokriveno, zatim skinuti foliju ili poklopac i peći još 30 minuta.

Trebalo bi da je nakon 1 sata pečenja sve postalo mekano, a tečnost uvrila. Isključiti rernu i ostaviti posudu još 10-tak minuta u njoj.

Poslužiti toplo uz ribu ili meso i sezonsku salatu po želji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)