Dosta vam je mesa i sati provedenih u kuhinji po velikoj vrućini? U tom slučaju vaš najbolji izbor je krompir koji je uvek zahvalan jer ga možete spremati na skoro neograničen broj načina. Ovog puta vam predlažemo jelo sa krompirom i šampinjonima.
Ovo jelo ne samo da je ukusno, već može da posluži i kao dodatak mesu ili kao samostalni obrok.
Još jedna prednost je što, ako želite možete dodati još neki sastojak budući da krompir omogućava eksperimentisanje sa ukusima.
Sastojci:
- 1 tanji praziluk
- 500 g sitnijih šampinjona
- 4 veća roze krompira
- 1 kašika mešavine biljnog začina
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika brašna
- 1/2 kašičice kurkume
- po ukusu soli
- po potrebi vode
Priprema:
Praziluk očistiti i odstraniti zeleni deo. Sitno ga iseckati, staviti u šerpu, dodati 1 čašu vode, ulje, mešavinu biljnog začina pa ga prodinstati.
Krompir oljuštiti, iseći na krupnije kocke, staviti u posoljenu vodu i kuvati ga 10 minuta.
Šampinjone dobro očistiti od prljavšite papirnim ubrusom, veće prepoloviti na pola.
Na dno vatrostalne posude staviti polovinu praziluka, složiti ocedjen krompir i šampinjone i sve lepo rasporediti.
U preostali praziluk staviti 250 ml vode, razmutiti 1 kašiku brašna, 1/2 kašičice kurkume i još malo posoliti.
Ovim preliti sadržaj u posudi, prekriti alu-folijom ili poklopcem i staviti u rernu.
Peći 30 minuta na 220 stepeni tako pokriveno, zatim skinuti foliju ili poklopac i peći još 30 minuta.
Trebalo bi da je nakon 1 sata pečenja sve postalo mekano, a tečnost uvrila. Isključiti rernu i ostaviti posudu još 10-tak minuta u njoj.
Poslužiti toplo uz ribu ili meso i sezonsku salatu po želji.
Komentari (0)