Jela bez mesa

RECEPT ZA SPANAĆ IZ BAKINE SVESKE: Obavezno se priprema s mlekom, a ovo je razlog

Na ovaj način se gvožđe lakše resorbuje u organizmu.

10.07.2024 08:01

RECEPT ZA SPANAĆ IZ BAKINE SVESKE: Obavezno se priprema s mlekom, a ovo je razlog
Shutterstock

Spanać je jedno od jela koji ljudi ili vole ili ne. Priprema se od lisnatog povrća visoke nutritivne vrednosti. Bogat je gvožđem, kalcijumom i karotinom, kao i vitaminima Be1, Be2 i C. Sadrži lutein, antioksidans sa antiinflamatornim svojstvima, koji je odličan za zdravlje očiju, ali i za održavanje mladolikosti. 

Spanać ima i nepoželjna jedinjenja kao što su nitrati i oksalnu kiselinu zbog koje se gvožđe teže resorbuje u organizmu. Zbog toga vodu u kojoj se kuvalo ovo povrće treba baciti jer je prepuna nitrata. Mnoge domaćice imaju dilemu da li spanać treba pripremati sa mlekom ili ne?

Kako ističu nutricionisti priprema ovog povrća sa mlekom je obavezna upravo zbog oksalne kiseline koja se u tom slučaju vezuje za kalcijum iz mleka. Prilikom pripreme koristite obično kravlje mleko umesto biljnog jer 
Naše bake umele su da naprave preukusan spanać s mlekom koji se koristi kao varivo uz meso ili čak pečena jaja. Zbog obilja gvožđa spanać ne treba podgrevati već ga priopremate kao obrok za jedan dan. 

Sastojci:

500 g spanaća

1/2 dl ulja
5 dl mleka
4 čena belog luka
so po ukusu 
1 puna kašika brašna

Priprema:

Spanać temeljno oprati i očistiti od peteljki, pa ga dodati u vodu koja vri da omekša. Dovoljno je da se kuva tri do četiri minuta.
Dobro ocediti i iseckati ga na sitne komade. Na zagrejanom ulju kratko propržiti iseckan beli luk tek toliko da zamiriše, pa dodati spanać, promešati i dodati kašiku brašna razmućenu u malo mleko. Na laganoj vatri kuvati spanać uz postepeno dolivanje mleka i stalno mešanje do željene gustine. Posolite, promešajte i spanać s mlekom je gotov. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)