Ako se pridržavate uskršnjeg posta, onda vam predlažemo da umesto originalnog recepta isprobate ovaj za posnu gibanicu. Ona je najčuvenija srpska pita, a posna verzija je jednako ukusna kao i mrsna.
Pravi se sa krompirom i spanaćem i odličan je izbor za post, ali i za sve ljubitelje zdravih i ukusnih obroka. Uživajte u njenom sočnom i nešto modifikovanom ukusu. Srećna republika donosi vam recept za ovo jelo koje će vas osvojiti već na prvi zalogaj.
Sastojci:
- 500g krompira
- 500g posnog sira
- 200g spanaća
- 200ml ulja
- 500g tankih kora za pitu
- kašičica soli
- kašičica bibera
- kašičica suvog začina
- 200ml mineralne vode
Priprema:
Krompir oljuštiti, oprati, iseći na kolutove i skuvati u posoljenoj vodi dok ne omekša. Spanać dobro oprati i iseckati na sitno. Pomešati spanać sa posnim sirom, dodati so, biber i suvi začin, pa sve dobro izmešati.
U podmazanu tepsiju staviti dve kore, pa ih premazati uljem i malo mineralne vode. Preko rasporediti deo pripremljene smese sa sirom i spanaćem. Preko fila ređati kolutove krompira. Postupak ponavljati dok se ne potroše sve kore i nadev. Završiti sa dve kore, premazati ih uljem i vodom.
Gibanicu iseći na štapiće pa je peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-žutu boju.
Komentari (0)