Jela bez mesa

POSNA GIBANICA SA SPANAĆEM I KROMPIROM: Kada jednom probate, nikada nećete jesti klasičnu (FOTO)

Osvojiće vas na prvi zalogaj.

14.04.2024 08:00

POSNA GIBANICA SA SPANAĆEM I KROMPIROM: Kada jednom probate, nikada nećete jesti klasičnu (FOTO)
shutterstock.com

Ako se pridržavate uskršnjeg posta, onda vam predlažemo da umesto originalnog recepta isprobate ovaj za posnu gibanicu. Ona je najčuvenija srpska pita, a posna verzija je jednako ukusna kao i mrsna.

Pravi se sa krompirom i spanaćem i odličan je izbor za post, ali i za sve ljubitelje zdravih i ukusnih obroka. Uživajte u njenom sočnom i nešto modifikovanom ukusu. Srećna republika donosi vam recept za ovo jelo koje će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 500g krompira
  • 500g posnog sira
  • 200g spanaća
  • 200ml ulja
  • 500g tankih kora za pitu
  • kašičica soli
  • kašičica bibera
  • kašičica suvog začina
  • 200ml mineralne vode

Priprema:

Krompir oljuštiti, oprati, iseći na kolutove i skuvati u posoljenoj vodi dok ne omekša. Spanać dobro oprati i iseckati na sitno. Pomešati spanać sa posnim sirom, dodati so, biber i suvi začin, pa sve dobro izmešati.

U podmazanu tepsiju staviti dve kore, pa ih premazati uljem i malo mineralne vode. Preko rasporediti deo pripremljene smese sa sirom i spanaćem. Preko fila ređati kolutove krompira. Postupak ponavljati dok se ne potroše sve kore i nadev. Završiti sa dve kore, premazati ih uljem i vodom.

Gibanicu iseći na štapiće pa je peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta, dok ne dobije lepu zlatno-žutu boju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)