Jela bez mesa

RECEPT ZA KUKURUZNI HLEB: Izdašna i meka zlatna vekna koja svima uspeva

Ako vam je dosadilo da trčite u obližnju prodavnicu, ako nema pekare na vidiku, vreme je da zasučete rukave i sami napravite domaću veknu

27.02.2024 08:01

RECEPT ZA KUKURUZNI HLEB: Izdašna i meka zlatna vekna koja svima uspeva
shutterstock.com

Mnoge domaćice misle kako je umesiti hleb neka posebna veština, međutim, činjenica je da smo nekada lenji a nekada nedovoljno odvažni da uzmemo stvar u svoje ruke i umesimo hleb kojem će se obradovati svi ukućani. Većina nas je navikla na pšenični beli hleb, ali je činjenica da je kukuruzni daleko zdraviji i da mu se mnogi radije okreću ako vode zdrav život ili žele da smršaju.

Ako ste od onih koji su raspoloženi da "začine" stvari u kuhinji i da im dom zamiriše poput najbolje pekare, za vas smo spremili recept uz pomoć kog ćete napraviti najukusniji hrskavi kukuruzni hleb. 

Sastojci:

  • 100 g pšeničnog brašna

  • 250 g kukuruznog brašna + za posipanje

  • 1,5 kašičica soli 

  • 300 ml vode 

  • 30 ml ulja

  • 50 g brašna 

  • 15 g svežeg kvasca 

  • jedna kašičica šećera

  • 100 ml vode 

Priprema:

Zagrejte 100 mililitara vode da se smlači, pa skinite posudu sa ringle, u vodu dodajte šećer i svež kvasac, a onda i malo pšeničnog belog brašna. Dobro razmutite i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.

Za to vreme pripremite testo za hleb. Preostalih 300 mililitara vode zagrejte najviše do 100 stepeni, a onda prvo dodajte kukuruzno brašno u nju i mutite mikserom na jakoj brzini. Čim dobije željenu gustinu možete da nastavite sa mešanjem vašeg kukuruznog hleba rukom. Ako na mikseru imate dodatak za testo, nastavite mešenje hleba mikserom.

U već aktivirani kvasac, dodajte ulje, pšenično brano, umešeno kukuruzno brašno i so, pa nastavite da mesite testo tako da bude glatko. Oblikujte ga rukama u savršenu loptu, pa ga zatim stavite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pospite testo s malo kukuruznog brašna, prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da naraste na 50 minuta na toplom mestu.

Kada je testo za hleb naraslo, stavite pleh u rernu i pecite oko sat vremena na 200 stepeni. Ukoliko primetite da se korica rano zarumenela, obavezno prekrijte hleb aluminijumskom folijom i vrtite ga u rernu da se dopeče.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)