Mnoge domaćice misle kako je umesiti hleb neka posebna veština, međutim, činjenica je da smo nekada lenji a nekada nedovoljno odvažni da uzmemo stvar u svoje ruke i umesimo hleb kojem će se obradovati svi ukućani. Većina nas je navikla na pšenični beli hleb, ali je činjenica da je kukuruzni daleko zdraviji i da mu se mnogi radije okreću ako vode zdrav život ili žele da smršaju.
Ako ste od onih koji su raspoloženi da "začine" stvari u kuhinji i da im dom zamiriše poput najbolje pekare, za vas smo spremili recept uz pomoć kog ćete napraviti najukusniji hrskavi kukuruzni hleb.
Sastojci:
-
100 g pšeničnog brašna
-
250 g kukuruznog brašna + za posipanje
-
1,5 kašičica soli
-
300 ml vode
-
30 ml ulja
-
50 g brašna
-
15 g svežeg kvasca
-
jedna kašičica šećera
-
100 ml vode
Priprema:
Zagrejte 100 mililitara vode da se smlači, pa skinite posudu sa ringle, u vodu dodajte šećer i svež kvasac, a onda i malo pšeničnog belog brašna. Dobro razmutite i ostavite sa strane da se kvasac aktivira.
Za to vreme pripremite testo za hleb. Preostalih 300 mililitara vode zagrejte najviše do 100 stepeni, a onda prvo dodajte kukuruzno brašno u nju i mutite mikserom na jakoj brzini. Čim dobije željenu gustinu možete da nastavite sa mešanjem vašeg kukuruznog hleba rukom. Ako na mikseru imate dodatak za testo, nastavite mešenje hleba mikserom.
U već aktivirani kvasac, dodajte ulje, pšenično brano, umešeno kukuruzno brašno i so, pa nastavite da mesite testo tako da bude glatko. Oblikujte ga rukama u savršenu loptu, pa ga zatim stavite u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Pospite testo s malo kukuruznog brašna, prekrijte ga pamučnom krpom i ostavite da naraste na 50 minuta na toplom mestu.
Kada je testo za hleb naraslo, stavite pleh u rernu i pecite oko sat vremena na 200 stepeni. Ukoliko primetite da se korica rano zarumenela, obavezno prekrijte hleb aluminijumskom folijom i vrtite ga u rernu da se dopeče.
Komentari (0)