Jela bez mesa

ZAPEČENA BORANIJA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Preukusno jelo koje će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće!

Tajna je u dodacima koji će ovo jelo učiniti posebno ukusnim.

24.02.2024 07:00

ZAPEČENA BORANIJA KOJA ĆE VAS ODUŠEVITI: Preukusno jelo koje će zavoleti i oni koji ne vole ovo povrće!
Shutterstock

Boranija je jedno od jela koje nekad barem jednom nedeljno bilo na našim trpezama. Izuzetno je zdravo pa su ga naše mame i bake redovno spremale, iako većina mališana nije bila oduševljena kad ovo povrće vidi u tanjiru. Ovo povrće  je izuzetno zdravo i bogato hranljivim materijama iako ga i odrasli danas često zaobilaze zbog specifičnog ukusa.

Međutim, i boranija može biti izuzetno ukusna a sve zavisnosti od načina pripreme. Pored one čorbaste sa šargarepom i mesom, u poslednje vreme je postala popularna zapečena boranija sa dodatkom različitih vrsta luka, jaja i jogurta što ovo jelo čini posebno ukusnim.

Oni koji vode zdrav život i bave se fitnesom, posebno će se ovome obradovati jer kuvari koji spremaju ovo jelo tvrde da ćete uz pravljenje ovakve boranije imati ravan stomak.

Vikend je idealno vreme da kuhinja zamiriše na ovaj tradicionalni obrok a pripremićete ga jednostavno uz sve sastojke koje imate u kući. Srećna republika vam poklanja recept za zapečenu boraniju koja je toliko ukusna da ćete prste polizati. 

Sastojci:

  • 2 pakovanja boranije
  • 1/2 praziluka
  • 4 čeena belog luka
  • 2 manje glavice crnog luka
  • 3 šargarepe 
  • 2 jaja
  • jedan gusti jogurt
  • biber,so

Priprema:

Iseckajte sitno sve vrste luka i izdinstajte ih na malo ulja. Dodajte šragarepu koju ste iseckali što je moguće tanje pa nalijte malo vode i dinstajte jelo. Boraniju prethodno obariti pa je dodati u posudu gde ste dinstali luk. Na drugoj strani umutite jaja i grčki jogurt pa dodajte u jelo i sve lepo posolite i pobiberite te promešajte. Kada su svi sastojci sjedinjeni staviti na pečenje u rernu oko 20 minuta.

Uz ovo jelo možete služiti rendani ren ili nešto slično po vašoj volji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)