Jela bez mesa

RECEPT ZA OMILJENO SRPSKO JELO: Bećar paprikaš na kojem su odrasle generacije!

Fantastičan obrok tokom letnjih dana.

09.07.2023 08:00

RECEPT ZA OMILJENO SRPSKO JELO: Bećar paprikaš na kojem su odrasle generacije!
YouTube/printscreen/mojakuhinjatanja

Bećar paprikaš je letnje jelo od paprike, luka i paradajza, veoma je poznato i zastupljeno generacijama na ovim prostorima. Recepti su svi slični, a većina domaćica i nema neki poseban recept. Međutim, Srećna Republika je tu da vam olakša posao i da uzmete namirnica koliko vam je potrebno.

shutterstock.com

Bećar paprikaš je jedno od najpopularnijih letnjih jela

Sastojci:

Priprema: 

Povrće oprati i iseckati. Poželjno je da paradajz ogulite pre seckanja (oštrim nožem zaseći sa donje strane, pa odatle početi ljušćenje). U većoj šerpi ili dubokom tiganju ugrejati 150 ml maslinovog ulja, pa spustiti papriku i luk, uz dodatak dve ravne kašičice soli da se prže na jačoj vatri. Povremeno promešajte, a ako počne da se lepi smanjiti temperaturu prženja i mešati češće. Kad spadne na polovinu početne zapremine dodati paradajz i krčkati na srednje-jačoj vatri dok skoro sva tečnosti ne uvri. Ukupno vreme prženja je od 45 minuta do 60 minuta zavisno od jačine vatre i širine posude. Servirati toplo, uz jaje na oko i hleb po izboru.


Napomena:

S obzirom na to da su crvene šilje mnogo mesnatije od ostalih paprika i treba im više vremena da se uprže, može se desiti da sa ovih drugih, koje su po pravilu brže gotove, krene da spada ljuska. Ukoliko želite to da sprečite na početku dinstajte samo crvenu papriku i luk, a ostale paprike dodati kasnije sa paradajzom. 

 

BONUS VIDEO:  

Komentari (0)