Dijeta

DA LI STE PROBALI BANANA DIJETU? Uz omiljeno voće kilogrami se samo tope, evo i kako (FOTO)

Zima je idealno vreme da pripremite telo za leto i rešite se viška kilograma.

08.02.2023 11:00

DA LI STE PROBALI BANANA DIJETU? Uz omiljeno voće kilogrami se samo tope, evo i kako (FOTO)
Shutterstock

Banane su bogate vlaknima, ugljenim hidratima, ali su možda najpoznatije kao bogat izvor kalijuma i magnezijuma. U njima ima vitamina A,C, B6, biotina, gvožđa i bakra. Sve ovo čini ih odličnim za zdravlje, a pre svega za zdravlje srca i krvnih sudova. Banane su bogate kalijumom, a nemaju natrijum. Višak natrijuma loše utiče na krvne sudove i stvara visok krvni pritisak, a prisustvo kalijuma u bananama neutrališe ovo stanje. One utiču i na poboljšanje raspoloženja. Konkretno za osećaj sreće potreban je serotonin koji poboljšava raspoloženje. Banane su bogate triptofanom, koji telo pretvara u serotonin.

Banane su odlične i za varenje. One su bogate vlaknima i rezistentnim skorbom što reguliše rad creva i njihovo redovno pražnjene. One u crevima stvaraju masne kiseline koje sprčevaju dugotrajnu akumulaciju masnih naslaga. Upravo zato je banana dijeta pravi hit u svetu, a uz pomoć nje možete izgubiti neverovatnih 5 kilograma masti za svega 7 dana. Jedna banana zavisno od veličine ima između 103 i 110 kalorija, a veoma brzo će vas zasititi i to na duži period.

Shutterstock

Idealan doručak

Započnite svoj dan tako što ćete ujutru pojesti bananu i šolju tople vode. Ovo će uticati na ubrzanje vašeg metabolizma, jer banane stimulišu varenje. Banane moraju biti sveže, a ne pečene ili zamrznute. Od ostalih namirnica ne bi trebalo da konzumirate slatkiše, mlečne proizvode i alkohol. Preporučuje se i izbegavanje večere posle 8 sati uveče.

Plan obroka bi trebalo da izgleda ovako:

1. Doručak: jedna ili 2 banane i jedna čaša tople vode.

2. Ručak: piletina, ćuretina ili riba i sveža salata, slatkiše nemojte jesti odmah nakon obroka, ali možete malo da se zasladite do 15h, mada umereno.

3. Večera do 20h: obrok po izboru (bez šećera) i sveža salata.

shutterstock.com

Pokušajte da smršate uz banana dijetu

San je od posebne važnosti kod brojnih dijeta, pa tako i kod ove. Nedovoljno sna uzrokuje visok nivo hormona grelina i manji nivo leptina. Ovo su hormoni gladi, odnosno sitosti i ovakva kombinacija dovodi do povećanja apetita. Preporuka je i da pijete što više tečnosti, a pogotovo kada ste gladni. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)