Kupus je povrće koje se tradicionalno koristi u ishrani širom Srbije, a sok od kupusa je možda manje poznat, ali izuzetno koristan napitak za zdravlje organizma. Upravo zbog bogatstva mineralima kao što su gvožđe, cink, magnezijum i fosfor, sok od kupusa može biti od velike pomoći u ublažavanju anemije i poboljšanju krvne slike. Ovo je posebno važno za mlade žene koje imaju obilne menstruacije, jer su često izložene riziku od anemije.
Vitamin C - jača imunitet
Interesantno je da je kupus bogatiji vitaminom C od pomorandže, što ga čini izuzetno korisnim za jačanje imunološkog sistema i u borbi protiv različitih infekcija. Redovno konzumiranje soka od kupusa može značajno doprineti očuvanju zdravlja i vitalnosti organizma.
Ublažavanje anksioznosti i nervoze
Sve češće preporučuje se ispijanje svežeg soka od kupusa kao prirodnog načina za ublažavanje anksioznosti i nervoze. Ovaj napitak, osim što može poboljšati san i ublažiti nesanicu, takođe ima sposobnost da opusti i smiri organizam, pružajući olakšanje od svakodnevnog stresa.
Bolesti pluća
Kombinacija kupusa i meda pokazala se kao izuzetno korisna za zaštitu i lečenje pluća od upale. Ova prirodna terapija pokazala se uspešnom u prevenciji i lečenju bronhitisa i astme, zahvaljujući svojim pročišćavajućim svojstvima koja deluju na disajne puteve.
![](/data/images/2024-10-27/41940_srce_fxl.png?t=1739256845)
Shutterstock
Takođe, sok od kupusa pokazao se kao efikasan prirodni lek za upalne procese u grlu, pružajući olakšanje od bolova i nelagodnosti.
Gastritis, čir na želucu i crevu
Sveže ceđen sok od kupusa može biti pravo rešenje za probleme sa gastritisom, čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Preporučuje se ispijanje pune čaše ovog napitka pre svakog obroka, a osim što pomaže u lečenju, takođe je blag laksativ, te se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Ova prirodna metoda lečenja može biti korisna i za podsticanje redovnog pražnjenja creva.
Helikobakter pilori
Helikobakter pilori je bakterija koja inficira čak osamdeset procenata populacije, izazivajući upale, pojačavajući kiselinu i odgovorna je za nastanak čira na želucu i gornjem dvanaestopalačnom crevu. Zaraženi ljudi mogu osećati simptome kao što su mučnina, nadutost, bolovi u gornjem delu stomaka, nedostatak apetita i loš zadah. Postoje i sumnje da ova bakterija može dovesti do razvoja raka. Međutim, svež domaći sok od kupusa se preporučuje kao starinski prirodan lek za helikobakter. Preporučuje se konzumacija na prazan stomak, dva decilitra dnevno, piše "Krstarica".
Priprema soka od kupusa
Jednostavno nakon pranja kupus ubacite u blender i miksajte sve dok ne nastane kaša. Što ga bolje sameljete, lakše ćete dobiti sok nakon ceđenja. Nekoliko puta pomešajte i procedite kroz cediljku. Tokom ceđenja kašikom lagano pritiskajte smešu da biste što bolje iskoristili namirnicu.
Komentari (0)