Odrasli

DA VAM PRIPADNE MUKA, EVO ŠTA KUPUJEMO - DODAJU MU VITAMIN C I POTAPAJU GA U KAMILICU: Mesari otkrivaju kako mesu produžavaju rok trajanja, neće vam biti dobro!

Osim pomenutih "trikova", u pojedinim mesarama frižideri imaju crveno ili ljubičasto osvetljenje kako bi proizvodi unutar njih delovali kao da su najsvežiji mogući.

02.02.2025 11:50

DA VAM PRIPADNE MUKA, EVO ŠTA KUPUJEMO - DODAJU MU VITAMIN C I POTAPAJU GA U KAMILICU: Mesari otkrivaju kako mesu produžavaju rok trajanja, neće vam biti dobro!
Shutterstock

Poslednja stvar koju želite jeste da u prodavnici kupite meso sumnjivog kvaliteta ili sa isteklim rokom trajanja. Čak i ako ste ubeđeni da vas niko ne može prevariti, morate da imate u vidu da prodavci koriste različite trikove kako bi "maskirali" pravo stanje mesa - od njegovog potapanja u kamilicu, do dodavanja vitamina C.

Ono što je sigurno jeste da kada čujete koje sve metode koriste, neće vam biti dobro.

Na primer, kako bi meso izgledalo sveže, dodaju mu grožđe, limunov sok i vitamin C, čime mu veštački produžavaju rok trajanja. Takođe, piletina, svinjetina i govedina se potapaju u čaj od kamilice kako bi se uklonio neprijatan miris nastao dugim stajanjem u mesari.

Specijalno osvetljenje 

U nekim mesarama frižideri imaju crveno ili ljubičasto osvetljenje kako bi meso delovalo kao da je tek stiglo iz klanice. Meso koje je već počelo da menja boju i suši se, mesari stavljaju u ljute začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete.

Shuterstock

Kako da prepoznate sumnjivo meso?

Najlakši način da se bajato meso "sakrije" jeste da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.

Nepoznati rok trajanja

Trgovci često pogrešno označe datum isteka roka na proizvodima ili ga prekriju papirom na kojem piše mnogo duži rok trajanja nego što je zapravo.

Ponekad se rok trajanja zamaskira tako da umesto dana i meseca vidite samo razmazanu crnu tačku.

Ipak, ono što možete da uradite jeste da meso kupujete samo na proverenim mestima, kao i da ga uvek pažljivo proverite pre kupovine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)