Odrasli

ISTINA O CRVENOM MESU I RAKU DEBELOG CREVA: Šta je tačno, a šta ogromna zabluda - otkriva čuveni lekar!

Poznati lekar Piter Atija reagovao je na niz istraživanja u kojima se navodi da je ova vrsta namirnica usko povezana s opasnim i izuzetno rasprostranjenim oblikom kancera.

27.01.2025 18:45

ISTINA O CRVENOM MESU I RAKU DEBELOG CREVA: Šta je tačno, a šta ogromna zabluda - otkriva čuveni lekar!
Shutterstock/Facebook

Iako rezultati nekoliko velikih istraživanja pokazuju da ultraprerađeno crveno meso može drastično da poveća rizik od raka debelog creva, poznati lekar Piter Atija tvrdi da je to velika zabluda i da je crveno meso nezasluženo na stubu srama.

- Poslednji izveštaji koji sugerišu da crveno meso izaziva rak debelog creva su zaista loša nauka koja je zasnovana na brojnim greškama - ubeđen je Atija.

On dodaje da su istraživači propustili da naglase razliku između "normalnog" mesa, poput odrezaka, i ultraprerađenog mesa kao što su hot-dogovi.

Takođe, on smatra da je greška napravljena i kada u obzir nije uzeta činjenica da ljudi koji ne jedu crveno meso obično vode računa o ishrani i redovno vežbaju. To može da bude objašnjenje zašto je crveno meso povezano sa rakom debelog creva, budući da ljudi koji jedu ovakvo meso najčešće imaju nezdrave životne navike.

Shutterstock

Doktor Piter Atija tvrdi da je crveno meso nepravedno na stubu srama 

- Mislim da se sve svodi na vrstu mesa koju konzumirate i jasno je da svako crveno meso nema isti tretman. Ovo je primer loše nauke koja nikada neće umreti - tvrdi Piter Atija.

Podsetimo, crveno meso obuhvata govedinu, svinjetinu, jagnjetinu i meso divljači. S druge strane, u ultraprerađeno meso se ubrajaju hot-dogovi, slanina, šunka i kobasice.

- Ljudi koji prestanu da konzumiraju crveno meso okreću se fizičkim aktivnostima, ne puše i jedu više voća i povrća. Kada uklonite sve ove stvari i normalizujete, na primer, konzumaciju povrća, to u potpunosti uklanja loše strane crvenog mesa i njegovu potencijalnu kancerogenost - tvrdi Atija.

Kako je dodao, kada uporedite ljude koji jedu crveno meso i one koji ga ne jedu, dobijate tu razliku u riziku od raka.

- Međutim, kad počnete da pravite korekcije, uključujući tu i količinu povrća, iznenada štetne karakteristike crvenog mesa počinju da nestaju - zaključio je dr Atija, prenosi Dejli Mejl (Daily Mail).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)