Iako rezultati nekoliko velikih istraživanja pokazuju da ultraprerađeno crveno meso može drastično da poveća rizik od raka debelog creva, poznati lekar Piter Atija tvrdi da je to velika zabluda i da je crveno meso nezasluženo na stubu srama.
- Poslednji izveštaji koji sugerišu da crveno meso izaziva rak debelog creva su zaista loša nauka koja je zasnovana na brojnim greškama - ubeđen je Atija.
On dodaje da su istraživači propustili da naglase razliku između "normalnog" mesa, poput odrezaka, i ultraprerađenog mesa kao što su hot-dogovi.
Takođe, on smatra da je greška napravljena i kada u obzir nije uzeta činjenica da ljudi koji ne jedu crveno meso obično vode računa o ishrani i redovno vežbaju. To može da bude objašnjenje zašto je crveno meso povezano sa rakom debelog creva, budući da ljudi koji jedu ovakvo meso najčešće imaju nezdrave životne navike.
- Mislim da se sve svodi na vrstu mesa koju konzumirate i jasno je da svako crveno meso nema isti tretman. Ovo je primer loše nauke koja nikada neće umreti - tvrdi Piter Atija.
Podsetimo, crveno meso obuhvata govedinu, svinjetinu, jagnjetinu i meso divljači. S druge strane, u ultraprerađeno meso se ubrajaju hot-dogovi, slanina, šunka i kobasice.
- Ljudi koji prestanu da konzumiraju crveno meso okreću se fizičkim aktivnostima, ne puše i jedu više voća i povrća. Kada uklonite sve ove stvari i normalizujete, na primer, konzumaciju povrća, to u potpunosti uklanja loše strane crvenog mesa i njegovu potencijalnu kancerogenost - tvrdi Atija.
Kako je dodao, kada uporedite ljude koji jedu crveno meso i one koji ga ne jedu, dobijate tu razliku u riziku od raka.
- Međutim, kad počnete da pravite korekcije, uključujući tu i količinu povrća, iznenada štetne karakteristike crvenog mesa počinju da nestaju - zaključio je dr Atija, prenosi Dejli Mejl (Daily Mail).
Komentari (0)