Odrasli

PAZITE ŠTA JEDETE, ZBOG OVIH NAMIRNICA VAŠE TELO NEPRIJATNO MIRIŠE: Evo zašto nikako ne možete da pobedite smrad

Jak miris znoja može da se zadrži i do 24 sata nakon konzumacije pojedine hrane - ovo će vas možda iznenaditi.

07.02.2025 06:45

PAZITE ŠTA JEDETE, ZBOG OVIH NAMIRNICA VAŠE TELO NEPRIJATNO MIRIŠE: Evo zašto nikako ne možete da pobedite smrad
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Veoma je neprijatno kada osetite da vaše telo neprijatno miriše, bez obzira koliko puta se tuširate. Ako zanemarimo stres, koji je najčešći uzrok, glavni krivac je hrana, a naročito namirnice koje sadrže veliku količinu sumpora.

Verovatno će vaša prva socijacija biti luk, crni ili beli, nije ni toliko važno... Međutim, izdvajaju se tri namirnice koje su mnogo nezgodnije od luka.

Kupus

Lisnato povrće poput kupusa, kelja, karfiola, prokelja, brokolija i bele repe, vrlo je zdrava. Međutim, iako ih naše telo obožava, kupusnjače mogu biti uzrok pojačanog mirisa znoja.

Naime, ovo povrće sadrži veliku količinu sumpora, čija se jedinjenja tokom varenja hrane razgrađuju u telu pa ih lučimo preko znoja, zbog čega on može biti vrlo intenzivnog mirisa. Miris znoja nakon obroka obogaćenog crvenim mesom biće najjači oko dva sata nakon jela, a može se zadržati ceo dan, kod nekih osoba i duže.

Trajanje mirisa: Najjači miris oseća se sat vremena nakon jela, a trebalo bi da se smanji i potpuno nestane oko šest sati nakon jela.

Crveno meso

Crveno meso puno je, za organizam prekopotrebnih, proteina, ali ga telo vrlo sporo i teško vari. Tokom probavnog procesa amino-kiseline iz crvenog mesa na ćelijama creva ostavljaju svojevrstan talog.

Credit: Dzinnik Darius / Panthermedia / Profimedia

Vodite računa šta jedete

Enzimi u crevima zaduženi za razgradnju hrane rastvaraju taj talog, koji lučimo putem znoja. Znoj u kombinaciji s bakterijama na površini kože dobija znatno jači miris.

Trajanje mirisa: Miris znoja nakon obroka obogaćenog crvenim mesom biće najjači oko dva sata nakon jela, a može se zadržati ceo dan, kod nekih osoba i duže.

Plava riba

Plava riba jedna je od najzdravijih namirnica na planeti. Možete je pripremati na razne načine i svaki od njih je vrlo ukusan.

Ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama, ali i kolinom - vitaminom B8, koji je odgovoran za pojačan miris znoja nakon konzumacije plave ribe. Osim B vitamina tu je i L-karnitin, koga ima i u mesu i jajima, a takođe doprinosi jačem mirisu znoja, prenosi health.clevelandclinic.org.

Trajanje mirisa: Jak miris znoja može da se zadrži i do 24 sata nakon konzumacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)