Prof. dr Ljubinka Rajaković, ugledna profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta, razbila je sve predrasude o kuhinjskom posuđu i pružila ključne savete o tome šta je najbolje za pripremu i čuvanje hrane, a šta nikako ne smemo koristiti. Detaljno je objasnila koja vrsta posuđa je najzdravija, kao i koje materijale treba izbegavati, upozoravajući na potencijalne zdravstvene rizike.
Prof. dr Rajaković ističe da je vatrostalno staklo najzdravije posuđe jer ne otpušta štetne materije prilikom upotrebe. Međutim, ona upozorava na njegovu osetljivost na temperaturne šokove, pa ga treba koristiti s oprezom.
- Vatrostalno staklo je najzdravije posuđe jer staklo ne otpušta nijednu štetnu materiju, ono što je nezgodno je to što ne trpi temperaturne šokove - naglasila je doktorka u razgovoru za emisiju RTS Ordinacija.
I keramika od prirodne gline, poznata i kao zemljano posuđe, takođe je dobar izbor, ali i ona se mora koristiti pažljivo kako bi se izbeglo oštećenje usled naglih promena temperature.
Posuđe od emajla – zdrav izbor, ali s oprezom
Emajl, prema rečima profesorke, jeste zaštitna obloga staklene mase koja je vrlo pogodna za kuvanje.
- Emajl je zaštitna obloga i što ima više slojeva, to je kvalitetnije posuđe, objašnjava. Iako se može prati u mašini, bilo kakva oštećenja na emajliranoj površini mogu biti znak da je posuđe potrebno baciti, jer otkriva metalnu osnovu koja može biti štetna. Ako skinete te slojeve, dolazite do metala, gvožđa, a to vam nikako ne treba u organizmu - upozorava doktorka Rajaković.
Inoks posuđe je elegantno i brzo provodi toplotu, ali i ono nosi određene rizike. Iako ima debelo dno koje sprečava zagorevanje, pri njegovoj upotrebi važno je izbegavati nagle promene temperature.
- Ono što je važno jeste da sud stavimo na hladnu ringlu i postepeno povećavamo temperaturu - savetuje Rajakovićeva.
Posuđe od inoksa sadrži male količine teških metala poput olova i nikla, koji mogu preći u hranu ako se ne koristi pravilno.
Teflonsko posuđe – izbegavajte oštećenja
Teflonsko posuđe, koje je poznato po svojoj lakoći zbog aluminijumske osnove, sadrži materije poput aminima i fenola, koji mogu biti štetni za zdravlje. Prof. dr Ljubinka Rajaković upozorava da je izuzetno važno ne koristiti teflonske posude na previše visokim temperaturama, kao ni prati ih u mašini za pranje posuđa.
- Ako stavite prazan sud na visoku temperaturu, to može oštetiti posuđe - upozorava ona, dodajući da oštećeni teflon može otpustiti štetne čestice u hranu.
Silikonske modle su popularne zbog svoje fleksibilnosti i otpornosti do 220 stepeni, ali i ovde je važno pridržavati se uputstva za upotrebu. Preporučuje se da se ne koristi za pečenje na višim temperaturama od preporučenih kako bi se izbegle potencijalne štetne posledice po zdravlje.
Plastika – potencijalni rizik za zdravlje
Jedan od ključnih saveta koji je dr Rajaković iznela odnosi se na plastiku.
- Obavezno pogledajte oznaku. Svaka od njih ima određeni broj - 2, 4 i 5 je dobra - naglasila je i ona.
Ona upozorava na rizik od bisfenola A (BPA), hemikalije koja se koristi u proizvodnji plastike i koja može imati ozbiljno poguban uticaj na hormon balans, gojaznost, sterilitet i nervni sistem. Dr. Rajaković podseća da plastiku treba koristiti samo prema uputstvima proizvođača, a plastične posude koje su oštećene treba odmah baciti.
- Plastične posude od sladoleda, obično operemo i onda tu stavimo hranu, ali to se ne preporučuje – to su plastične posude za jednokratnu upotrebu - upozorila je ona, dodajući da je najbolje koristiti plastiku koja ima oznaku BPA free.
Prof. dr Ljubinka Rajaković svojim detaljnim i stručnim savetima ukazuje na važnost izbora pravog posuđa za zdravlje. Od vatrostalnog stakla do pažljivog korišćenja plastike, njeni saveti mogu pomoći svakom potrošaču da napravi zdraviji izbor u kuhinji.
Komentari (0)