Prirodom do zdravlja

VODA SA CEĐENIM GREJPOM SVAKI DAN ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM! Rešićete probleme koji vas dugo muče

Nećete se pokajati.

02.08.2024 05:01

VODA SA CEĐENIM GREJPOM SVAKI DAN ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM! Rešićete probleme koji vas dugo muče
Shutterstock

Grejp je voće specifičnog ukusa, sa svojim slatko-kiselim ukusom, a crveni grejp se ističe kao zdrav zbog visokog sadržaja vitamina C, likopena i karotenoida. Ipak, žuti i zeleni grejp takođe imaju svoje nutritivne vrednosti, iako su manje poznati. Svi grejpovi su bogati vitaminima, mineralima i drugim hranjivim sastojcima, te su izvrstan izvor vitamina C, beta-karotena, vitamina B i kalijuma. Pored vitamina i minerala, grejp sadrži flavonoide koji imaju izuzetno korisna svojstva poput antibakterijskih, antigljivičnih i antikancerogenih svojstava. Ovi flavonoidi se uglavnom nalaze u kori, semenkama i beloj opni grejpa, pružajući dodatnu vrednost ovom voću.


Da li je dijeta sa grejpfrutom efikasna za gubitak težine?

Iako tvrdnje o nekim magičnim enzimima za sagorevanje masti u običnom grejpfrutu nisu podržane istraživanjima, studije su otkrile da je grejpfrut pozitivno povezan sa gubitkom težine.

Foto: Shutterstock

Kako grejpfrut utiče na zdravlje

Jedna studija je otkrila da su učesnici koji su svakodnevno konzumirali grejpfrut uz obroke imali smanjenu veličinu struka. Studija iz 2014. otkrila je da su telesna težina, obim struka i indeks telesne mase (BMI) niži među ženama koje su konzumirale grejpfrut u poređenju sa onima koje ne konzumiraju.

Iako je brz i privremeni gubitak težine moguć na dijeti sa grejpfrutom, to je verovatno zbog činjenice da unosite manje od 1.000 kalorija dnevno, piše "Healthline".

Prednosti

Uključivanje niskokalorične, visoko hranljive hrane kao što je grejpfrut u ishranu je pametan i zdrav izbor - ne samo za gubitak težine, ako je to vaš cilj, već i za opšte zdravlje.

Jedan grejpfrut sadrži preko 60 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Vitamin C ima antioksidativna svojstva za koja se zna da štite i jačaju imuni sistem.

Pored zaštite imunološkog sistema, istraživanja pokazuju da je konzumacija grejpfruta povezana sa većim unosom magnezijuma, kalijuma, dijetalnih vlakana i poboljšanim kvalitetom ishrane.

Sadržaj grejpfruta bogatog vlaknima takođe može pomoći da se osećate sito i da jedete manje kalorija tokom dana, što može pomoći u gubitku težine.

Porcija od 100 g grejpa ima 32 kalorije, a sve potiču od ugljenih hidrata, odnosno od šećera, piše "One fit".

BONUS VIDEO:

Komentari (0)