Odrasli

OVE LEKOVE BAŠ NIKADA NE SMETE DA UZIMATE SA KAFOM, OPASNO JE PO ZDRAVLJE! Posledice mogu da budu veoma ozbiljne

Kofein će vas razbuditi ujutru, ali on može da postane i veliki problem.

29.07.2024 10:50

OVE LEKOVE BAŠ NIKADA NE SMETE DA UZIMATE SA KAFOM, OPASNO JE PO ZDRAVLJE! Posledice mogu da budu veoma ozbiljne
Shutterstock

Mnogi ljudi imaju standardan jutarnji ritual - popiju lekove koje redovno uzimaju, a zatim skuvaju kafu. I tu počinju ogromni problemni jer lekari upozoravaju da nikako ne smete da kombinujete kofein sa čitavim nizom lekova jer posledice mogu da budu veoma ozbiljne.

- Kofein se iz našeg organizma filteriše u bubrezima i izbacuje napolje preko urina. Međutim, lekovi prekidaju ovaj proces i kofein duže ostaje u telu. što dovodi do povećanja broja otkucaja srca i skoka krvnog prittiska - navodi doktorka Dženifer Burgo.

 A lista lekova koje ne smete da pijete sa kafom je velika.

Lekovi za alergiju

Većina lekova za alergiju sadrži stimulant pseudoefedrin koji sužava krvne sudove kako bi smanjio otok. Međutim, tokom ovog procesa psudoefedrin stimuliše ćelije mozga koje su odgovorne za naše brze reakcije kada smo ugroženi. A u kombinaciji sa kofeinom, ovi simptomi su sve izraženiji, i pretvaraju se u nervozu i anksioznost.

Lekovi za dijabetes

- Ovde se ne radi toliko o direktnom sudaru insulina i kofeina, već o uticaju jutarnje kafe, koja će uzrokovati trenutni skok šećera, naročito ako je pijete sa kremom ili nekim zaslađivačem. Zbog ovoga će lekovi za dijabetes biti manje efikasni - kaže doktor Havi Ngo-Hamilton sa Univerziteta u Minesoti.

shutterstock.com

Kofein može da napravi pravi karambol u organizmu

 

Antibiotici

Slično kao i kod lekova za alergiju, i antibiotici zaustavljaju metabolizam kofeina, koji ostaje u organizmu, utiče na rad srca i stvara nervozu.

Lekovi za pritisak

- Beta blokatori iz lekova smanjuju broj otkucaja srca kako ono ne bi radilo velikom brzinom. Međutim, kada popijete kafu posle uzimanja lekova za pritisak, to će podići broj otkucaja srca i krvni pritisak. Zato je dobro da lekove za pritisak uzimate dva sat pre, ili četiri sata posle kafe - objašnjava Ngo-Hamilton.

Osteoporoza

Kod lekova za štitnu žlezdu i osteoporozu, postoji opasnost da lekovi ne budu apsorbovani na pravi način, ako se pomešaju sa kofeinom. Zato je savet da se posle lekova za osteoporozu, sačeka najmanje dva sata pre konzumiranja hrane i kafe, piše Daily Mail.

BONUS VIDEO:


 

 

Komentari (0)