Prirodni lekovi

BOKVICA raste svuda kao korov, a mnogi ne znaju koliko je LEKOVITA! Ovo morate probati!

U lekovite svrhe ovu biljku su koristili drevni grčki i kinski lekari, izuzetno je cenjena u narodnoj medicini a leči probleme sa kožom, plućne bolesti, giht i mnoga druga obolenja

07.07.2022 22:05

BOKVICA raste svuda kao korov, a mnogi ne znaju koliko je LEKOVITA! Ovo morate probati!
Shutterstock

Bokvica je korov koji bukvalno raste svuda po livadama, gradskim parkovima, u dvorištu i po baštama. Mnogi je čupaju jer spada u korovske biljke a ne znaju koliko je lekovita. Ima antibakterijska svojstva i najčešće se koristi za lečenje plućnih bolesti kod jakog i upornog kašlja, može da se previja na rane, pomaže kod gihta, dobra je za ispiranje i kao oblog.

Srećna republika vam donosi neverovatne činjenice o ovoj biljci i na koji način može da se upotrebi.

Kako izgleda

Bokvica (lat. Plantago) je zeljasta biljka iz porodice skrivenosemenica i broji 265 vrsta. U lekovite svrhe koristi se od najranijih dana ljudske civilizacije. Ovu biljku su u lekovite svrhe koristili drevni grčki i kineski lekari, a bila je izuzetno cenjena i u srednjem veku kad se koristila za lečenje mnogih bolesti.

Raste kao mali žbun, listovi su tamno zelene boje, sedeći sa kratkim i uzanim delom liske koji liči na lisnu dršku. Postoje ženska i muška bokvica koje se razlikuju po obliku lista. Ženska ima zaobljeno lišće dok muška ima usko gotovo trakaste listove, ali obe imaju skoro isto lekovito.

Mladi listovi muške bokvice koji se pojavljuju s proleća mogu da se koriste kao salata, da se od njih priprema čorba ili varivo poput spanaća. Kuvanjem listovi poprimaju prijatan blago aromatičan miris i ukus koji podseća na vrganje. Gorkast ukus može se ukloniti potapanjem usitnjenih listova u mlaku vodu na pola sata. Kako savetuju iskusni travari, ne treba preterivati sa upotrebom bokvice. Veće doze mogu izazvati proliv i dovesti do sniženja pritiska, a čaj od bokvice treba da izbegavaju trudnice.

Lekovita svojstva

U lekovite svrhe koristi se list bokvice koji može da se upotrebljava u sveže stanju za razne vrste obloga, sasušen kao čaj, a mogu se praviti i razne vrste ekstrakta od ove biljke.

Ženska bokvica najčešće se koristi za olakšavanje mokrenja i zaustavljanje krvarenja, a muška kod upale sluzokože disajnih organa, usta i grla. Deluje na skupljanje tkiva, ima i antibakterijsko dejstvo. Spolja se koristi kod zapaljenskih promena na koži i za ispiranje rana. U narodnoj medicini se koristi i kod upale bešike sa krvarenjem, hemoroida koji krvare, hroničnog bronhitisa, bolova u želucu. Oblog od svežeg lista bokvice pokazao se kao odlično sredstvo protiv gihta odnosno upalnog artritisa koji češće pogađa starije muškarce nego žene. Dovoljno je svež list bokvice izmrviti da pusti sok i time previti bolno mesto.

Kako se koristi

Bokvica je odlično prirodno sredstvo za rešavanje gotovo svih problema na koži. Dovoljno je 15-20 grama sveže isceđenog soka od bokvice dodati u 10-15 g masne kreme, nekoliko kapi ružinog ulja i kašičica nevenove masti. Sve se dobro izmeša i koristi na problematičnim delovima kože.

Sveži sok od bokvice koristi se za prolećno za čišćenje organizma, podsticanje metabolizma a koristan je i protiv plućnih bolesti i pomaže u lečenju čak i tuberkuloze.

Dovoljno je 500 g listova sveže bokvice usitniti u blenderu ili štapnim mikserom. Procedite sok kroz gustu gazu i nekoliko puta na dan popijte po kašiku soka pomešanog s pola kašike tople vode.

Bokvica je odlična za brzo lečenje rana na licu, telu i u ustima. Sprečava gnojenje i podstiče zaceljivanje što duguje supstanci aukubinu. Sažvakano lišće bokvice postavljeno kao obloga na zub i desni može da spreči infekciju zuba u ranim fazama.

Bokvica se može koristiti i kao čaj. Jednu supenu kašiku lista bokvice preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji pola sata, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela. Bokvica može da se koristi u lečenju dece i kućnih ljubimaca.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)