Prirodni lekovi

UMESTO ASPIRINA: Evo kako Ruski koriste koru ovog drveta protiv bolova

U prirodi postoji lek za svaku boljku, a jedna od fantastičnih lekova je i kora drveta koje ima na našim prostorima u izobilu.

27.03.2022 09:30

UMESTO ASPIRINA: Evo kako Ruski koriste koru ovog drveta protiv bolova
pexels.com

S dolaskom lepog i sunčanog vremena svi volimo da boravimo u prirodi, a mnogi će se složiti da posebnu čar imaju šetnje pored reke.

Preporučujemo da uživanje pored vode iskoristite i za prikupljanje kore vrbe, koja krasi rečne obale. Ovo drvo, poznato po karakterističnom povijenom izgledu, u narodu je poznato i kao žalosna vrba ili iva i ima moćna lekovita dejstva u ublažavanju bolova i lečenju upala.

Ova lekovita prirodna materija prava je riznica biološki aktivnih supstanci i sadrži tanine, flavone, vitamine, glikozide i niz mineralnih jedinjenja.

LEČI GLAVOBOLJU I UPALU MIŠIĆA

Kora bele vrbe ili Salix alba na latinskom od davnina se koristi u narodnoj medicini za lečenje upala i groznice, a medicinski zapisi o njenom analgetskom dejstvu postoje u gotovo svakom arhivskom tekstu koji govori o biljnim lekovima. Još je čuveni Hipokrat preporučivao osobama s visokom temperaturom da žvaću koru vrbe, a ovaj narodni lek bio je veoma cenjen i u Kini i Evropi. Ruska narodna medicina preporučuje odvar od kore vrbe za bolesti gastrointestinalnog trakta, malariju, reumatizam, artritis, giht, osteoartrozu, osteohondrozu, ginekološke bolesti i kao antipiretik za snižavanje visoke telesne temperature. Takođe, lekovi na bazi kore vrbe uspešno ublažavaju akutne i hronične bolove, uključujući i one u vratu, leđima i mišićima, kao i glavobolju.

 

 

Glavni aktivni sastojak zaslužan za terapeutski efekat kore vrbe je salicin, koji ima izraženo analgetsko i antizapaljensko delovanje, slično onom koje imaju nesteroidni antiinflamatorni lekovi, ali za razliku od njih kora vrbe gotovo da nema neželjenih efekata, a iako sporije ublažava bol, njeni efekti traju duže. Zapravo, jedan od prvih antiinflamatornih lekova koji je počeo da se koristi za snižavanje temperature bio je aspirin - sintetizovana acetilsalicilna kiselina. Ovaj derivat dobio je naziv po naučnom nazivu za vrbu jer je iz njene kore prvi put sintetizovan.

NIJE ZA DECU I TRUDNICE

Sušenu koru vrbe i čaj od nje možete kupiti u apotekama, ali je lako možete i sami prikupiti. Kora se sa stabala skida u rano proleće, pre cvetanja, kada počinju da bujaju biljni sokovi. Zapravo se može skidati u bilo koje doba godine, ali ćete je baš u ovom periodu najlakše odvojiti od grana, a studije pokazuju i da su koncentracije salicina u kori vrbe najveće u proleće.

Berite samo koru s mladih izdanaka ili grana koje nisu starije od dve godine i u prečniku imaju najviše centimetar. Kada skinete spoljašnju koru, doći ćete do tankog unutrašnjeg sloja vlakana bele ili krem do blagozelene boje. Ovaj deo je lekovit. Kada ga uklonite, isecite ga na komade i osušite na suncu, a zatim u rerni ili sušari na temperaturi od 45 do 55 stepeni. Pravilno osušena kora vrbe treba lako da se lomi umesto da se savija, a može se čuvati do četiri godine u staklenoj tegli. Koristi se za pripremu tinktura, ekstrakta, praha ili čaja.

 

 

Imajte u vidu da je potrebno da se uzdržite od primene narodnih lekova od kore bele vrbe ako ste preosetljivi ili alergični na aspirin, a takođe nemojte istovremeno uzimati lekove od vrbine kore i aspirin. Poseban oprez je potreban i kod lečenja antikoagulansima, beta-blokatorima i diureticima. Preparate od kore vrbe ne treba da koriste ni osobe sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu, gastritisom s povećanim lučenjem kiseline, a takođe se ne preporučuje deci mlađoj od 16 godina, trudnicama i dojiljama.

Čaj od kore vrbe

Kuvanje čaja od vrbine kore veoma je lak i brz način za ublažavanje bolova. Dakle, ovo je terapeutski čaj, a ne napitak za uživanje. Ipak, ukus je sasvim prihvatljiv. Kašičicu sušene kore vrbe prelijte sa 400 ml hladne vode i zagrejte do ključanja. Kuvajte pola sata na srednje jakoj vatri dok ne ispari polovina tečnosti, pa procedite i pijte po šolju čaja tri puta dnevno, pola sata pre obroka kod bolova uzrokovanih upalama mišića, zglobova i tetiva, bolnih menstruacija i groznice, kao i za sva ona stanja za koja biste popili aspirin.

Ruski čaj za reumu

Sastojci:

  • 40 g sušene kore bele vrbe
  • 15 g rastavića
  • 15 g usitnjenih pregrada oraha
  • 15 g kore kestena

Priprema:

Dve kašike mešavine prelijte sa 400 ml vode i kuvajte 15 minuta. Sklonite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite, pa polovinu čaja popijte ujutru, a drugu polovinu uveče.

Komentari (0)