Odrasli

Odlaganje MENOPAUZE može da utiče NA ŽIVOTNI VEK ŽENE, evo kako

Menopauza menja prirodnu ravnotežu hormona u telu i nastaje sa smanjenom proizvodnjom estrogena. Javlja se između 40 i 58 godine, potpuno nezavisno od žene do žene i to dovodi do nejednakog stareja među ženskom populacijom, tvrde stručnjaci.

26.08.2022 17:00

Odlaganje MENOPAUZE može da utiče NA ŽIVOTNI VEK ŽENE, evo kako
Foto: Shutterstock

Menopauza ili klimaks prirodna je pojava kod starijih žena i ona predstavlja završetak reproduktivne sposobnosti žene. Nju prati izostanak menstruacije što znači da žena nije sposobna više da rađa. Mnoge žene pojedine simptome poput naglog znojenja i vrućine povezuju sa promenom hormona i tim periodom misleći da polako ulaze u klimaks.

Stručnjaci objašnjavaju da je odlaganje menopauze dobro za ženu, te da joj produžava vek, uzimajući u obzir da danas mnoge mlade žene polako ulaze u ovo stanje.

Odlaganje menopauze kod žena bi produžilo njen vek života, jer hormonska promena dovodi do bržeg starenja ako se uzme u obzir da neke žene već na pragu pete decenije ulaze u klimaks. Stručnjakinja Dženifer Garison, nagrađivana istraživačica na Institutu za istraživanje starenja "Bak", govoreći na jednoj konferenciji u Kaliforniji istakla je kako žene koje započnu menopauzu u 40 - oj godini, mnogo brže stare od svojih vršnjakinja, za razliku od onih kod kojih taj proces počinje u 51.

Foto: Shutterstock

Žene koje ulaze u menopauzu ranije, brže stare od svojih vršnjakinja tvrde stručnjaci

Studije su pokazale da žene koje imaju kasniju menopauzu, imaju tendenciju da žive duže i da poboljšaju svoj DNK. Telo prolazi kroz drastične hormonske promene između 40 te i 58 godine, jer jajnici prestaju da proizvode estrogen i progesteron.

Neki od uobičajenih simptoma su noćno zojenje, promene raspoloženja, navale vrućina i suvoća vagine, međutim ovo stanje kod žena može ostaviti dugotrajne zdravstvene probleme poput osteroporoze. Garison je navela da se sa povećanjem težine mogu javiti i rizici od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnog pada i drugih negativnih stanja.

Njeno istraživanje bazira se na proučavanju veze između  hemijskih signala u mozgu i kada počinje menopauza, kao i kako uticati na to. Ona je istakla da se veoma malo ulaže u istraživanja zašto jajnici stare brže od ostalih delova tela kao i zašto jajne ćelije tako brzo opadaju u njima. Uprkos tome što žene čine polovinu stanovništva, Nacionalni instituti za zdravlje ulagaže manje finansijskih sredstava u ove svrhe, međutim sada je interesovanje za to poraslo, jer su se pojavili sponzori koji bi podržali ovakva istraživanja

BONUS VIDEO:

Komentari (0)