Odrasli

Pronašli tabletu koja SMANJUJE šansu za pojavu raka za više od 60%! Pravi se od namirnica koje su nam na dohvat ruke

Istraživanja u periodu od 20 godina donela su saznanja da rezistentni skrob, ukoliko se svakodnevno konzumira, može da smanji genetsku predispoziciju za rak za čak 60%!

03.08.2022 09:00

Pronašli tabletu koja SMANJUJE šansu za pojavu raka za više od 60%! Pravi se od namirnica koje su nam na dohvat ruke
shutterstock.com

Kako biste reagovali kada bi vam neko rekao da postoji pilula koja u velikoj meri može da spreči nasledni faktor karcinoma za čak 60%? Karcinom je u velikoj meri genetski prenosiv, ali šta ukoliko su naučnici blizu otkrića da je moguće stvoriti tabletu koja će naredne generacije zaštiti oko 60% od naslednog karcinoma koji im inače sleduje?

Ispitivanja koja su objavljna u časopisu “Cancer Prevention Research” pratila su pacijente sa Linčevim sindromom. Linčev sindrom je stanje koje povećava rizik od mnogih vrsta karcinoma i prenosi se sa roditelja na decu. U porodicama koje imaju Linčev sindrom javlja se više slučajeva raka nego što je to uobičajeno, a najčešće je to rak debelog creva.

shutterstock.com

Zvuči neverovatno, ali možda postoji rešenje

Istraživači sa Univerziteta Njukasl i Lids u Engleskoj su ispitivali oko 1.000 pacijenta koja imaju Linčev sindrom, a započeli su ispitivanje 1999. godine i ispitivala ih do 2005. godine. Pacijenti su podeljeni u 2 grupe. Jedoj grupi je davan placebo dok su drugi u vidu pilule dobijali rezistentni skrob koji se u najvećem slučaju može naći kod nedovoljno zrelih banana. Rezistentni skrob se nalazi još u namirnicama poput ovasa, graška, pasulja, pirinča i raznih testenina. 

U kratkom periodu između `99. do 2005. godine nije bilo zančajnijih rezultata, ali na duže staze se pokazao značajniji boljitak kod pacijenata koji su dnevno uzimali pilulu skroba koja je prkosila varenju. 

pexels.com

Nedovoljno zrela banana dnevno kao lek!

- Otkrili smo da rezistentni skrob smanjuje karcinoma za više od 60%. Efekat je bio najočigledniji u gornjem delu creva. Ovo je važno jer je rak gornjeg GI trakta teško dijagnostikovati i često se ne otkrije rano - rekao je Džon Meters, profesor ljudske ishrane na Univerzitetu Njukasl, a preneo portal Futurism.

Istraživači veruju da je tajna uspeha otpornog skroba u njegovoj sposobnosti da se “dobro odupre”.

- On je otporan na žučnu kiselinu i kao rezultat toga on se taloži i fermentira u debelom crevu. Ovo hrani prijateljske bakterije koje podržavaju creva delujući „kao dijetalna vlakna u vašem probavnom sistemu“ -

pexels.com

Lek protiv raka nikad bliži!

Naučnici veruju da bi redovnom konzumacijom rezistentnog skroba mogao da se promeni bakterijski metabolizam žučnih kiselina. Ovo bi na kraju moglo da dovede do sprečavanja oštećenja DNK, tačnije došlo bi do prestanka pojave raka. Samoj teoriji neophodno je još istraživanja da bi mogla da se sa sigurnošću primeni u praksi.

Iako zvanično ova teorija nije dokazana, već je više u polju nagađanja, nedovoljno zrela banana dnevno mogla bi u velikoj meri da spreči pojavu raka kod onih koji imaju veliku predispoziciju.

Pixabay.com

Probajte, ozdravljenje je na dohvat ruke!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)