Malokrvnost, poznatija kao anemija, postaje sve češća boljka u modernom dobu, a pravilna ishrana igra ključnu ulogu u prevenciji i lečenju ovog zdravstvenog problema. Prof. dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta i profesor fiziologije, istakao je u emisiji "Ordinacija" na RTS-u značaj određenih parametara i prirodnih metoda za podizanje nivoa hemoglobina i prevenciju malokrvnosti.
Mnogi ljudi nisu svesni da su anemični sve dok simptomi ne postanu izraženi. Prof. dr Dejan Čubrilo naglašava važnost redovnih medicinskih pregleda da bi se rano detektovala malokrvnost i pravovremeno preduzele mere za njeno lečenje.
- Hemoglobin zamislite kao brodić sa jedrom - jedro je gvožđe, brod je hemoglobin, a na njemu se nalaze četiri mornara, to su četiri kiseonika. Oni plove po moru, to je krv. Vi ćete imati problem anemije šta god se desilo da li sa čamcem, jedrom ili mornarima. Kada se desi najgori scenario: da vam je more bez daška vetra, gusta krv, mornara nema jer kiseonik ne može da stigne, i loš čamac, vaša ćelija nema energiju i svaki organ propada - slikovito je objasnio doktor Čubrilo.
On je istakao da na osnovu parametara posle urađenih rezultata, lekari mogu da znaju da li neko unosi dovoljno gvožđa, folne kiseline, B vitamina i na osnovu toga se određuje terapija.
- Nije dobro da gvožđe bude niže niti više u odnosu na referentnu vrednost, ali je mnogo opasnije kada je više jer povišeno gvožđe je kao da ste pojeli ekser, a on rđa. Suštinski, gvožđe ima hemijsku sposobnost da privlači sa tkiva elektrone i pravi rupe kao u siru. Sve što je preko 15 smatra se visokom vrednošću gvožđa - ispričao je dr Čubrilo.
printskrin tv prva
Sigurno i vi već znate ili ste čuli od nekoga da anemične ljude često boli glava.
- Gvožđe nije samo deo hemoglobina, ono je deo i enzima koji detoksikuje jetru, tako da glava boli u anemiji zbog toga - istakao je dr Čubrilo.
Iako se danas na tržištu mogu naći brojni suplementi koji bi mogli da pomognu u lečenju anemije, doktor kaže da nije za to.
- Ja sam protivnik suplemenata teških metala jer su teški metali hrana za viruse, bakterije, gljivice, sve patogeno - pojasnio je on.
Kako smatra, bolje je na prirodan način, pomoću hrane, regulisati nivo gvožđa u krvi. Prvo što će vam stariji preporučiti da biste povećali nivo gvožđa jeste konzumiranje jabuke u koju su bili zabodeni ekseri.
- To ima smisla, i to što zarđaliji, oksidovaniji ekser, on će više da pusti u telu. Važno je i da jabuka bude kisela zbog vitamina C, koji će da pretvori gvožđe u aktivni oblik. Ne treba to često raditi zbog metala, ali da kada je kritično - savetovao je prof dr Čubrilo.
Osim toga, savetuje da džigerica bude na jelovniku barem jednom u 15 dana.
- Zdrava je, ima puno vitamina B, proteina, gvožđa. Ti jetreni proteini su dobri jer pomažu u proizvodnji hemoglobina, ne treba je samo praviti s masnoćom - zaključio je prof. dr Dejan Čubrilo.
Komentari (0)