Beli luk je biljka koja već hiljadama godina privlači pažnju svojim blagotvornim svojstvima na ljudski organizam. Kroz istoriju ljudi su ga koristili kako bi ojačali imunitet, ublažili simptome prehlade i gripa, ali i kao prirodni antibiotik. Ova biljka je bogata gotovo stotinom aktivnih hemijskih spojeva, među kojima se ističu antioksidansi koji pomažu u smanjenju trošenja i opterećenja ćelija.
Beli luk se može konzumirati na različite načine, a jedan od najpoznatijih jeste da se jede sirov kao dodatak salatama i umacima. Sirovi luk se preporučuje jer se na taj način ispoljavaju njegova najsnažnija svojstva. Takođe, on se može konzumirati i u obliku kapsula ili ulja, a neki ljudi ga vole i kao začin.
Beli luk je poznat po svojim antibakterijskim, antivirusnim, antigljivičnim i protivupalnim svojstvima. Osim toga, poznat je i kao sredstvo za otpušavanje disajnih puteva, pa se često koristi kod problema s disanjem.
Nutricionistkinja Mateja Mrmić potvrdila je da se belim lukom bukvalno održava dobro zdravlje.
Allicin - izvor moći belog luka
Jedan od ključnih sastojaka koji čini luk tako korisnim jeste alicin. Ovaj moćni sastojak je odgovoran za odbranu biljke od napada bakterija i gljivica, te mu daje snažna svojstva. Zahvaljujući alicinu beli luk je dobio reputaciju prirodnog antibiotika i sredstva za jačanje imunog sistema.
Pravilna konzumacija belog luka
Kako biste iskoristili sve blagodati belog luka, važno je pravilno ga konzumirati. Nutricionistkinja Mrmić ističe važnost redovne i pravilne konzumacije belog luka kako bi se maksimalno iskoristila njegova svojstva. Uz to, postoje preporuke o načinu pripreme i konzumacije ovog povrća.
shutterstock.com
Pre konzumacije obavezno zgnječite beli luk kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. Svaki dan bi trebalo jesti najmanje tri čena belog luka. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju, a može se jednostavno i progutati poput tablete.
Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta.
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju najbolja svojstva. Problem neprijatnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršunovog lista, zrna kafe ili komorača.
Komentari (0)