Iako mnogobrojno voće i povrće možemo da pronađemo i zimi, često se dešava da je ono u marketima dostupno po višim cenama, a kvalitet je upitan. Na jednom sajtu navodi se nekoliko vrsta voća i povrća koje nisu preporučljive za kupovinu tokom zime. Kako je istaknuto, važnije je da sačekate godišnje doba kada se ono može regularno kupiti, čime ćete uštedeti novac, a i ješćete zdravije.
U nastavku stručnjaci tvrde da određeno voće i povrće treba izbegavati tokom zime i smatraju da nije vredno bacanja novca. U pitanju je sedam namirnica.
Špargle
Špargle su dostupne tokom cele godine, ali najbolje su u proleće. Zimske špargle koje se isporučuju iz drugih država mogu biti uvele i drvenaste u poređenju sa tim. Inače, špargle su najukusnije u aprilu.
Breskve
Iako su sočne i slatke, breskve praktično nestaju nakon avgusta. Ako vidite ovo voće nakon tog meseca u prodavnicama, velika je verovatnoća da je došlo iz druge države i da nije ni približno ukusno.
Ako naletite negde na to voće zimi, trebalo bi da ga izbegavate, a umesto breskvi izaberite agrume koje su slatke poput pomorandže i imaju sladak ukus i pomalo kiseli sok.
Grašak
Slatki i nežni grašak je prolazna prolećna kraljica. Ako ga nađete u zimskim mesecima, velike su šanse da je više skroban nego "sladak".
Kukuruz u klipu
Naravno, bolje je jesti kukuruz u klipu nego na primer čips, ali nećete dobiti isti ukus kakav ima sezonski letnji kukuruz.
Jagode
Ako naiđete na jagode tokom zime, velika je šansa da stoje u frižideru pola leta i deo jeseni. Već takve ne mogu imati ni miris ni ukus kao domaće i sveže, a već po voćkama ćete primetiti da su zimske jagode blede u odnosu na letnje. Sezona jagoda je u maju i tada možete kupiti prve domaće plodove.
- Što je više boje, veći je sadržaj fitonutrijenata - upozoravaju stručnjaci.
Vitamin C se takođe gubi tokom transporta i skladištenja jagoda.
Paradajz
Paradajz koji se prodaje kasno tokom leta je apsolutno najbolji, praktično eksplodira od sočnosti. Ipak, on je dostupan od maja i prvi plodovi se mogu kupiti već tada. Ali kašasta, brašnasta tekstura zimskog paradajza nikako nije preporučljiva jer, pre svega, nije ukusna i ne može biti ni nalik onom domaćem.
Borovnice
Ne samo da cena svežih borovnica vrtoglavo raste zimi, već dug put od farme do frižidera degradira vitamin C i bobice mogu biti buđave, piše "Prevention".
Komentari (0)