Voće i povrće su neizostavan deo naše ishrane tokom cele godine i treba ih redovno konzumirati. Bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, ove namirnice predstavljaju ključne saveznike za očuvanje zdravlja. Međutim, važno je biti svestan uticaja pojedinih vrsta voća na naš organizam s obzirom na sadržaj šećera koje sadrže.
Iako je voće zdrav izbor, treba imati na umu da može sadržati značajne količine prirodnih šećera, zbog čega ga ne treba konzumirati u neograničenim količinama. Važno je da se ishrana bazira na uravnoteženom unosu voća, povrća, proteina i drugih nutrijenata, kako bi se očuvalo zdravlje organizma.
Prof. dr Veroslava Stanković dijetolog, jednom prilikom je otkrila koje voće ima najviše šećera i na šta bi trebalo obratiti pažnju. Takođe, ona je istakla koja količina je dovoljna tokom dana.
- Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno, tom količinom unosimo dovoljnu količinu svih potrebnih minerala i dijetalnih vlakana. Ako govorimo o sokovima, sveže ceđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara po danu, ne više. Povrća treba minimalno unositi 400 grama, odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, sadrži minerale i dijetetska vlakna koja su neophodna za zdravlje celog organizma - rekla je ona za RTS Ordinaciju.
Doktorka je potom ukazala na to da dve vrste voća imaju najviše šećera.
- Šljive i grožđe sadrže najviše šećera. Što se tiče lubenice i dinje, neverovatno je da lubenica ima viši glikemijski indeks od dinje, a dinja je naizgled slađa. Ali opet, ona ima manje vode od lubenica. Moja preporuka bi možda ipak pre bila dinja, koja ima veću nutritivnu vrednost u odnosu na lubenicu - zaključila je dr Stanković.
Komentari (0)