Odrasli

1 SIMPTOM MOŽE BITI ZNAK DA VAM OTKAZUJE SRCE, pogoršava se kad legnete! Prof. Simić upozorava: Nemojte da se uljuljkate da je prehlada!

Reč je o veoma ozbiljnom zdravstvenom stanju koje se lako pomeša sa sezonskim respiratornim infekcijama.

23.10.2024 07:30

1 SIMPTOM MOŽE BITI ZNAK DA VAM OTKAZUJE SRCE, pogoršava se kad legnete! Prof. Simić upozorava: Nemojte da se uljuljkate da je prehlada!
Shutterstock

Uporan kašalj obično se povezuje sa simptomima prehlade i to u periodima kada napolju zahladi. Istina je drugačija - to ne mora biti samo znak prehlade, već i uzrok ozbiljnijih problema. Trenutno, sve je više prehlađenih ljudi, a doktor objašnjava kada je kašalj< koji je najkarakterističniji za prehlade, opasan.

Prof. dr Dragan Simić, predsednik Udruženja kardiologa Srbije, govorio je o ovoj aktuelnoj temi.

- Moja prva asocijacija kada kažete kašalj jeste da je to respiratorna virusna infekcija i toga ima puno. U Kliničkom centru imamo respiratorni panel - kada nam pacijent dođe, a ima temperaturu, kija i kašlje, uradimo respiratorni panel i tačno vidimo koji je soj virusa u pitanju. Često sada otkrijemo da je reč o Kovidu - rekao je doktor u intervjuu.

Shutterstock

Kašalj je povezan sa mogućim zastojem srca

Ipak, kada je reč o simptomima kašlja i kardiovaskularnim bolestima, doktor preciznije objašnjava kada je pacijent obavezan da dođe na pregled.

- Što se tiče kašlja kao simptoma, ako govorimo o kardiovaskularnim bolestima, jedan od čestih početnih simptoma srčane slabosti jeste kašalj, a on je prisutan kod ljudi kada legnu. Srce tada ne radi kako treba i prva reakcija je da ga kašalj budi i tera da ustane i sedne. Taj pacijent mora da dođe na pregled. Srčana insuficijencija je takva bolest da modernim lekovima možete da je kontrolišete, ali ima ciklične periode kada se stanje pogoršava i kada bude bolje. Svaka infekcija je loša stvar - rekao je doktor u emisiji "Jutro" na PRVA TV. 

Srčana insuficijencija (SI) je stanje u kome je abnormalna srčana funkcija odgovorna za nesposobnost srca da pumpa krv u meri koja zadovoljava metabolizam tkiva, ili se to ostvaruje uz povećan pritisak punjenja srčanih šupljina, piše Stetoskop.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)