Odrasli

6 SIMPTOMA RAKA JAJNIKA, JEDAN SE JAVLJA TOKOM JELA: Ostalih šest mnoge žene zanemare jer veruju da imaju problem s LEĐIMA!

Dobro obratite pažnju na bolest koja se često zbog neobičnih znakova naziva tihim ubicom.

21.10.2024 07:30

6 SIMPTOMA RAKA JAJNIKA, JEDAN SE JAVLJA TOKOM JELA: Ostalih šest mnoge žene zanemare jer veruju da imaju problem s LEĐIMA!
Shutterstock

Rak jajnika je bolest koja se često naziva "tihim ubicom" jer se najčešće u njenim ranim fazama ne javljaju gotovo nikakvi simptomi, pa to znači i kasniju dijagnozu, a onda i teže lečenje. Međutim, ako se to opako oboljenje dijagnostikuje u najranijoj mogućoj fazi, devet od 10 žena će preživeti. 

Imajući to na umu, lekari ističu 6 potencijalnih znakova raka jajnika, koji su navedeni na Medical News Today, pri čemu je, kako se dodaje, nadimanje definitivno najzastupljeniji simptom

Nadimanje

Najčešći put širenja karcinoma jajnika je kroz peritonealnu šupljinu - prostor unutar abdomena koji sadrži creva, želudac i jetru. To može izazvati nakupljanje tečnosti u želucu dok se rak širi na sluznicu abdomena, poznatu kao peritoneum. Nadimanje se takođe može javiti kada ćelije raka blokiraju limfnu drenažu i sprečavaju da se tečnost u peritoneumu ponovo apsorbuje.

Bol u karlici ili stomaku

U studiji iz 2020. godine, bol i nelagodnost u stomaku ili karlici bili su najčešće prijavljeni simptom raka jajnika, koji je, uz to, praćen nadimanjem. Pojedine žene su isticale da su osećale grčeviti bol sličan menstrualnim grčevima, dok su druge imale simptome stezanja i bola sličnog pritisku. Nelagodnost se može ili osetiti u celoj karlici ili biti ograničena samo na jednu stranu.

shutterstock.com

Neprijatnost u stomaku koja ne prolazi definitivno je znak za uzbunu 

Osećaj sitosti od laganog obroka

Nagomilavanje tečnosti u peritoneumu, koje izaziva nadimanje, može da izvrši pritisak na stomak i učini da se osoba oseća sito sve vreme ili nakon konzumiranja samo laganog obroka. To takođe može dovesti do nedostatka apetita i problema sa ishranom.

Urinarni problemi

Jajnici su blizu mokraćne bešike i sve promene na njima mogu negativno uticati na bešiku i urinarni trakt. Na primer, povećanje tumora može da pritisne bešiku i izazove probleme. Uobičajeni urinarni simptomi povezani sa rakom jajnika uključuju često pražnjenje, curenje mokraće, jak osećaj hitnosti ili bol ili osećaj pritiska u bešici.

republika, shutterstock

Simptomi raka jajnika 

Menstrualne promene

Krvarenje ili mrlje između menstruacije ili vaginalno krvarenje nakon menopauze jedan je od ređih simptoma. Iscedak koji nije uobičajen takođe može biti znak raka jajnika. Promene, takođe, mogu uključivati izostanak menstruacije ili jače krvarenje nego obično, ali treba napomenuti da drugi uobičajeni uzroci menstrualnih promena takođe uključuju trudnoću, stres, nisku telesnu težinu i hormonsku neravnotežu.

Promena navika u toaletu

Osim nadimanja i bolova u stomaku, drugi gastrointestinalni simptomi mogu biti znak raka jajnika. Jedna od pet osoba prijavljuje promene u navikama creva. Naime, rastući tumor može da izvrši pritisak na creva, izazivajući promene u navikama creva, loše varenje, zatvor i dijareju.

Pored ovih šest potencijalnih simptoma, drugi znaci koji, takođe, mogu ukazivati na rak jajnika uključuju umor, bol u leđima, bolan odnos ili krvarenje nakon odnosa i gubitak težine ili povećanje telesne težine. Iako većina ranih simptoma raka jajnika ima nekancerozne uzroke, preporučljivo je da ih ne ignorišete i da razgovarate sa lekarom opšte prakse ako simptomi izgledaju neuobičajeno, ukoliko potraju nekoliko nedelja ili postanu problematični za vas.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)