Odrasli

DA LI NAPADI BESA ZAISTA POVEĆAVAJU RIZIK OD SRČANOG UDARA? Lekari otkrivaju koliko je ljutnja OPASNA!

Rezultati istraživanja su veoma zanimljivi.

03.10.2024 17:55

DA LI NAPADI BESA ZAISTA POVEĆAVAJU RIZIK OD SRČANOG UDARA? Lekari otkrivaju koliko je ljutnja OPASNA!
Schutterstock

Kada se naljutite, naročito u situacijama kada "vam padne klapna" imate osećaj da će vam srce eksplodirati. Zato je zanimljivo pogledati kako naleti besa zaista utiču na rad srca. Istraživači su dokazali vezu između izliva ljutnje i povećanog rizika od srčanog ili moždanog udara tokom narednih 40 minuta.

Studija objavljena u "Journal of the American Heart Association" otkrila je da su krvni sudovi ispitanika pokazivali disfunkciju nakon što su se setili nečega što ih je razljutilo.

Oštećenje krvnih sudova 

Američki istraživači su sproveli istraživanje na 280 zdravih odraslih osoba, podelivši ih u četiri grupe. Svaka grupa je bila izložena određenim emocionalnim zadacima, a rezultati su bili alarmantni. Osobe koje su se setile nečega što ih je naljutilo pokazale su manju sposobnost širenja krvnih sudova 40 minuta nakon zadatka, što bi moglo vremenom dovesti do ozbiljnih oštećenja i povećanog rizika od srčanih oboljenja.

Važno je naglasiti da su u istraživanju učestvovale osoebe koje nemaju bilo kakve kardiovaskularne bolesti, holesterol, dijabetes ili visok krvni pritisak. Takođe, među ispitanicima nije bilo ni pušača.

Ovo nije prvo istraživanje koje povezuje ljutnju sa bolestima srca. Analiza devet studija iz 2014. godine otkrila je da su ljudi bili u većem riziku od srčanog udara ili moždanog udara tokom dva sata nakon izliva besa. 

shutterstock.com

Ljutnja može da izazove velike probleme na duže staze

 

Iako nije jasno zašto ljutnja ima takav efekat, nova studija sprovedena od strane istraživača sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku ukazuje na alarmantne posledice koje ovakva osećanja mogu imati na zdravlje srca.

Šta kažu istraživači?

Istraživači su istakli da iako trenutni efekat besa na krvne sudove može biti privremen, ponavljani izlivi negativnih emocija vremenom mogu dovesti do oštećenja krvnih sudova i doprineti razvoju bolesti srca i krvotoka.

Ovo otkriće postavlja osnovu za dalja istraživanja koja bi trebala da osvetle dugoročne efekte ljutnje na zdravlje srca.

- Ako ste osoba koja se stalno ljuti, time nanosite hronične povrede krvnim sudovima. A vremenom ove povrede dovode do trajnih oštećenja zdravlja srca i povećavaju rizik od srčanog udara - objašnjava kardiolog Daiči Šimbo, autor studije, prenosi bhf.org.uk.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)