Odrasli

SEDAM SKRIVENIH SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOD ŽENA, SVAKA DAMA OVO MORA DA ZNA: Sve počinje bolom na ovom čudnom mestu!

Ignorisanje prvih znakova može da bude katastrofalno.

27.09.2024 07:40

SEDAM SKRIVENIH SIMPTOMA SRČANOG UDARA KOD ŽENA, SVAKA DAMA OVO MORA DA ZNA: Sve počinje bolom na ovom čudnom mestu!
Schutterstock

Jedna od najvećih zabluda poslednjih nekoliko decenija je da su bolesti srca "oboljenja muškaraca", i zbog toga se često dešava da žene ne prepoznaju simptome srčanog udara na vreme što može da ima kobne posledice.

Kada mislite o klasičnom bolesniku koji doživljava infarkt, obično zamišljate sredovečnog muškarca sa pivskim stomakom, koji se hvata za grudi i pokušava da diše normalno. Međutim, realnost je sasvim drugačija, i žene su takođe u velikom riziku od srčanih bolesti.

Zato je veoma bitno da nauče da prepoznaju glavne simptome infarkta:

Neprijatni pritisak

Kako navode lekari, prvi znak srčanog udara je pritisak i stezanje u grudima, naprezanje i bol u grudima. Bolovi mogu da dolaze u talasima i da traju po nekoliko minuta.

Bol u raznim delovima tela 

Čudno, ali bol koji prati infarkt može da se pojavi u leđima, ramenima, vratu ili vilici. Kada postoji problem poput blokirane arterije, to može da postakne nerve u srcu da nešto nije u redu, i osetićete bol.

Shutterstock

Važno je prepoznati simptome

 

Vrtoglavica

Mnogo stvari može da izazove vrtoglavicu, ako ustanete suviše naglo, ako ste pregrejani ili ne jedete dovoljno. Ali, vrtoglavica u kombinaciji sa bolom u grudima i kratkim dahom, može da izazove pad krvnog pritiska.

Umor

Ako osećate umor posle napornog dana ili neprospavane noći je sasvim normalno. Sa druge strane, žene mogu i po mesec dana pre infarkta da osećaju umor.

Mučnina

Klasični gastro problemi poput mučnine ili podrigivanja, mogu ponekad da se pojave kada telo ne dobija dovoljno krvi.

Lupanje srca

Kada srce ne dobija dovoljnu količinu krvi, svašta se dešava u telu. Srce može da bude iritirano zbog nedstatka nutrijenata iz krvi, i to dovodi do lupanja srca. 

Znojenje

Ako se znojite više nego obično, to bi moglo da bude rano upozorenje da imate problema sa srcem. Znojite se zato što pumpanje krvi kroz zapušene srterije traži veće naprezanje srca. Zbog ovoga se znojite u nameri da ohladite telo koje se pregrejalo zbog dodatnih napora, piše The Sun.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)