Odrasli

BOL POČINJE OVDE, TO SU DVA SKRIVENA SIMPTOMA INFARKTA KOD MUŠKARACA: Kardiolog otkriva koji su znakovi za UZBUNU!

Ovi zdravstveni problemi se često ignorišu.

01.09.2024 16:01

BOL POČINJE OVDE, TO SU DVA SKRIVENA SIMPTOMA INFARKTA KOD MUŠKARACA: Kardiolog otkriva koji su znakovi za UZBUNU!
Shutterstock

Osim standardnih uzroka kao što gojaznost, dijabetes i visok pritisak, naučnicu su utvrdili da u klasične simptome srčanog udara kod muškaraca spadaju i dva znaka koji mnogi zanemaruju - erektilna disfunkcija i noćno mokrenje.

Profesor Gari Vitert sa Univerziteta Adelaide navodi da erektilna disfunkcija (ED) i urinarni problemi poput noćnog mokrenja, mogu da sugerišu da postoji povišeni rizik od srčanih bolesti.

Takođe, ova dva stanja mogu da utiču na samopouzdanje i smanje kvalitet života.

- Noćno mokrenje remeti spavanje a ED utiče na intimne odnose. Sa utvrđivanjem ovih simptoma lekari  mogu lakše da identifikuju skrivene kardiovaskularne probleme u ranoj fazi i tako smanje stopu smrtnosti od ovih bolesti - objašnjava Vitert.  

Studija iz 2022. godine pokazuje da muškarci sa ED imaju bar jednu hroničnu bolest, u poređenju sa ljudima koji nemaju ove probleme. 

shutterstock.com

Na dva detalja mora da se obrati pažnja

 

- Veoma je važno da muškarci shvate značaj ovih problema i potraže pomoć kada ih primete. Sa druge strane, ako ljudi ne razumeju simptome, mogu da se opredele za pristup koji podrazumeva čekanje. Statistika pokazuje da većina muškaraca koji pate od ereketilne disfunkcije okleva sa traženjem pomoći jer se nadaju da će se problem rešiti sam o sebe - navodi kardiolog Sem Tafari, autor studije.

Takođe, problem je u tome i što muškarci prihvataju ED kao normalan deo starenja.

- Kada ne tražimo pomoć na vreme gubimo mogućnost za prevenciju i dijagnozu hronične bolesti. Stručnjaci kažu da muškarci, za razliku od žena, nose mnogo veći teret od hroničnih bolesti i imaju lošije ishode od svih hroničnih stanja. Ako lekari kao deo redovnih pregleda stalno postavlju pitanja o ED i noćnom mokrenju, to bi značajno moglo da poboljša život muškaraca - zaključio je Vitert, piše The Sun.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)