Odrasli

SIMPTOM INFARKTA KOJI SVI IGNORIŠU, AKO PRIMETITE OVO U USTIMA TO JE LOŠ ZNAK: Odmah se javite lekaru

Važno je da prepoznate signale koje vam telo šalje.

03.08.2024 18:40

SIMPTOM INFARKTA KOJI SVI IGNORIŠU, AKO PRIMETITE OVO U USTIMA TO JE LOŠ ZNAK: Odmah se javite lekaru
Shutterstock

Otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema u ranoj fazi je veoma važno, a to se naročito odnosi na simptome srčanog udara. Međutim, probleme je u tome što uobičajene stvari kao što su loše varenje ili podrigivanje mogu, u stvari, da budu znakovi koji najavljuju infarkt.

Doktor Mark Perlrot navodi četiri neobična simptoma srčanog udara.

- Infarkt ponekad ima iste simptome kao i loše varenje, i zato je veoma važno da znate u čemu se ova dva stanja razlikuju. Takođe, loše varanje je obično praćeno podrigivanjem, žgaravicom i mučninom, a metalni ukus u ustima je takođe jedan od nestandardnih simptoma - navodi Perlrot i dodaje:

- Mučnina ili potmuli bol u stomaku su ređi, ali mogući simptom infarkta. U nekim slučajevima, mučninu prati i podrigivanje, a pojedini pacijenti su srčani udar opisali kao osećanje slično lošem varenju.

shutterstock.com

Simptomi raznih oboljenja su često slični

Doktor Perlrot napominje da je prepoznavanje ranih znakova ključno za tretman srčanog udara.

On upozorava da u realnom životu, infarkt počinje sporo, za razliku od dramatičnih brzih promena koje se prikazuju u filmovima. U većini slučajeva, osoba koja ima srčani udar uopšte neće ni biti svesna šta se događa. Simptomi infarkta se razlikuju od osobe do osebe, a dešava se i da osoba koja je već imala srčani udar, može da ima sasvim drugačije simptome u slučaju novog infarkta, piše Express.co.uk.

Uobičajeni znakovi srčanog udara su:

  • osećaj pritiska u grudnom košu koji se javlja periodično
  • nelagoda u gornjim udovima
  • otežano disanje
  • letargija
  • umor
  • vrtoglavica.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)