Odrasli

DR JOCIĆ OTKRIO DA LI PROŠIRENE VENE MOŽETE DA DOBIJETE OD PREKRŠTENIH NOGU! A ovo je prva faza bolesti

Evo šta nikako ne smete da radite leti.

02.08.2024 12:47

DR JOCIĆ OTKRIO DA LI PROŠIRENE VENE MOŽETE DA DOBIJETE OD PREKRŠTENIH NOGU! A ovo je prva faza bolesti
Shutterstock, youtube/printscreen/RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Za sve koji imaju problem sa proširenim venama, leto je često pravi pakao, jer njihove tegobe su još izraženije. Međutim, kako navodi vaskularni hirurg Dario Jocić, postoji mnogo zabluda o proširenim venama i načinu njihovog lečenja.

Dr Jocić napominje da je stajanje veći problem za proširene vene, od sedenja, kao i da je šetnja veoma važna.

- Stajanje je veći problem, to su studije pokazale, ali ono što je bitno je da mi nekako nađemo trenutak dana kada možemo da se prošetamo, to je bitno, jer šetnjom aktiviramo mišićnu pumpu i pomažemo tu vensku cirkulaciju. Najbolje je šetati od 20 do 30 minuta dnevno, a kod kardiovaskularnih bolesti, tri puta nedeljno po sat vremena - navodi dr Jocić.

Koliko kompresivne čarape pomažu kod proširenih vena

- Pre svega, smanjiće tegobe pacijenata kada govorimo o svim čarapama i smanjiće rizik od eventualnih komplikacija, upale vena, tromba u venama, smanjuje rizik, na komplikaciju u smislu kožnih promena, koje su poslednja faza venskih bolesti, venski ekcem, venske rane, smanjuje rizik, ali ga ne isključuje. Postoje čarape koje su za te pacijente sa najvećom kompresijom, ti pacijenti upravo nose te čarape - objašnjava doktor i nastavlja:

Shutterstock

Najveće zablude o proširenim venama

 

- Imamo preventivne čarape, kao što su sportske, onda normalne ženske čarape koje malo više stežu sa više likre, sa više dena, ja to pokušavam pacijentima i pacijentkinjama da objasnim na plastičan način, to je nešto što može da se nađe u apoteci i slobodnoj prodaji. Postoje muške preventivne čarape, to su one čarape koje se često viđaju na aerodromima, preventivne čarape koje su normalne muške čarape, ja to kažem, čarape za odelo, ali više stežu, one su dobre kada su dugi letovi ili duge vožnje.

Da li popucali kapilari na nogama sigurno prerastu u proširene vene

- To je početna faza venske bolesti. Venska bolest ima šest faza, prva faza su kapilari, tako da može naravno da se ode i u treću i u drugu i u kasnije faze, ali ne znači da će svaki pacijent koji ima problem sa tim kapilarima, imati problem sa proširenim venama. One mogu nekada dovesti do tegoba, u smislu osećaja težine u nogama, pečenje, žarenje - tvrdi vaskularni hirurg.

Kako se mogu otkloniti popucali kapilari?

- Može da se radi terapija laserom, može da se radi ubrizgavanje određenog leka koji zatvara te kapilare, postoje mere lečenja, međutim, za tu terapiju je potrebno dosta strpljenja i od lekara i od pacijenta, da bi se dobili pozitivni rezultati - istakao je dr Jocić.

Najveće zablude o proširenim venama:

  • popucali kapilari na nogama će sigurno prerasti u proširene vene
  • prekrštanje nogu dovodi do nastanka proširenih vena
  • anticelulit masaže su strogo zabranjene osobama sa proširenim venama
  • proširene vene se mogu izlečiti kremama i gelovima
  • vežbanje u teretani zabranjeno je osobama sa proširenim venama
  • proširene vene se ne operišu leti

Prekrštanje nogu dovodi do nastanka proširenih vena – da ili ne

- Apsolutno netačno. Ceo venski sistem ne ide tako što mi prekrstimo ili opružimo noge, nego je malo kompleksniji, tako da to ne dovodi do pojave proširenih vena i ni na koji način ne deluje - razjasnio je dr Jocić.

shutterstock.com

Postoje različiti tretmani proširenih vena

 

Anticelulit masaže su strogo zabranjene osobama sa proširenim venama?

- Preterano agresivne masaže koje podrazumevaju da će klijent tada imati hematome, to nije dobro, modrice, podlive, to nije dobro. Da bi nastao tromb u proširenim venama, potrebno je da dođe do traume neke. Ako mi imamo povredu masažom, onda može nastati komplikacija - kaže hirurg i zaključio da su stručno izvedene masaže bez povreda prihvatljive, kao i da su preso terapije dozvoljene.

Koliko se proširene vene mogu izlečiti kremama i gelovima

- Pre svega, gelovi su jako problematični kada govorimo o bilo kom tipu venske bolesti, posebno u uznapredovanim fazama venske bolesti zato što jedan od problema kod proširenih vena su kožne promene koje nastanu u smislu suvoće kože i gelovi dodatno isušuju kožu, kreme ne toliko. Kreme ne leče proširene vene, ali treba birati one neutralne koje hlade jer olakšaju tegobe kao i tuširanje hladnom vodom - ispričao je doktor Jocić u emisiji "RTS ordinacija".

- Devedeset pet odsto ljudi koji idu u teretane, se ne bave sportom, nego rekreacijom. Mi radimo sa malim težinama, sa relativno malim ponavljanjima i nije to nama život, nije to nama karijera, nego jedan deo dana koji provedemo da bismo bili zdravi - rekao je dr Jocić i naglasio da treba raditi vežbe, jačati muskulaturu, vežbe snage i kardio vežbe, šetnja, vožnja biciklom, plivanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)