Odrasli

LEKARI TVRDE DA OBIČNA BAKTERIJA IZ USTA MOŽE DA UBIJE 99 ODSTO ĆELIJA RAKA! Ali, postoji veliki problem

Ovo istraživanje bi moglo da predstavlja revoluciju u tretmanu kancera.

27.07.2024 19:00

LEKARI TVRDE DA OBIČNA BAKTERIJA IZ USTA MOŽE DA UBIJE 99 ODSTO ĆELIJA RAKA! Ali, postoji veliki problem
Shutterstock

Čak su i naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu bili iznenađeni kada su otkrili da fuzobakterija koja se obično nalazi u ustima, može da "istopi"  i do 99 odsto ćelija određenih vrsta raka. To se pre svega odnosi na tumore glave i vrata.  

Nakon eksperimenata u laboratorijskim uslovima, i ispitivanja 155 pacijenata sa tumorom glave ili vrata, internacionalna ekipa naučnika je došla do zaključka da je fuzobakterija, koja je najčešće krivac za bolesti desni, veoma efikasna u borbi protiv ćelija raka.

Prvo su sprovedeni eksperimeti - naučnici su na ćelije kancera stavili uzorke fuziobakterije. Posle nekoliko dana se ispostavilo da je uništeno između 70 i 99 odsto ćelija raka glave ili vrata.

Takođe, analiza podataka pacijenata je pokazala da oni koji imaju fuzobakteriju unutar svog tumora, imaju veće šanse za preživljavanje, od drugih koji nisu imali ovu bakteriju.

Lekari se nadaju da bi ovi nalazi mogli da pomognu u lečenju pacijenata sa rakom usta, grla, glasnih žica, nosa i sinusa.

KATERYNA KON / Sciencephoto / Profimedia

Fuzobakterija je veoma efikasna protiv ćelija raka

Na početku istraživanja, stručnjaci su očekivali sasvim drugačije rezultate, jer prethode studije su fuzobakteriju identifikovale kao jedan od glavnih uzročnika raka creva.

- U prethodnih 20 godina je bilo veoma malo napretka u lečenju kancera glave i vrata, i zato se nadamo da bi ovo mogla da bude osnova za novi tretman lečenja pacijenata - izjavio je doktor Miguel Reis Fereira.

On je dodao da su naučnici, poučeni ranijim negativnim iskustvima sa fuziobakterijom, očekivali drugačije rezultate.

 - I mi smo bili brutalno iznenađeni. Očekivali smo da posle dodavanja fuzobakterije, ćelije raka rastu i postaju otpornije na zračenje, međutim, posle dva dana fuzobakterija je u potpunosti uništila ćelije raka. Stavili smo veoma male količine fuzobakterije, i ona je odmah počela da uništava ćelije kancera. Bili smo van sebe od sreće kada smo saznali i da su naše kolege iz Milana došli do istih saznanja, čime je naše istraživanje validirano - zaključio je doktor Fereira, piše The Sun.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)