Odrasli

NAJRANIJI SIMPTOM DIJABETESA DELUJE BEZOPASNO I SRBI GA IGNORIŠU: Ovako znate da vam šećer rastura organizam!

Svakim danom je sve gori, a evo šta se dešava.

27.09.2024 08:30

NAJRANIJI SIMPTOM DIJABETESA DELUJE BEZOPASNO I SRBI GA IGNORIŠU: Ovako znate da vam šećer rastura organizam!
Leon Harris / ImageSource / Profimedia

Dijabetes tipa 2 je hronična bolest koja nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili telo postaje otporno na insulin. Ovaj hormon je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi, a ukoliko ga nema u dovoljnoj količini, dolazi do nakupljanja glukoze u cirkulaciji, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Iako se dijabetes tipa 2 može činiti kao bezopasno stanje, s vremenom može ozbiljno narušiti funkcije organizma. Povišeni nivo šećera u krvi može izazvati komplikacije kao što su kardiovaskularne bolesti, oštećenje bubrega, neuropatija i, što je posebno značajno, oštećenje vida.

Znakovi i simptomi

Jedan od najranijih simptoma koji se može pojaviti je zamućen vid. Ovo stanje, poznato kao dijabetesna retinopatija, nastaje usled oštećenja krvnih sudova u mrežnjači oka. S vremenom, nakupljanje tečnosti može dovesti do zamućenja vida, smanjenog fokusa i, u težim slučajevima, do gubitka vida.

Kod većine pacijenata, simptomi se razvijaju postepeno, pa je ključno obratiti pažnju na promene u vidu. Ako zamućen vid traje više od nekoliko dana, važno je potražiti stručnu pomoć.

Uzroci i faktori rizika

Dijabetes tipa 2 često je povezan s genetskim predispozicijama, prekomernom telesnom težinom, fizičkom neaktivnošću i nezdravim životnim navikama. Stres, nezdrava ishrana bogata šećerom i procesuiranim namirnicama, kao i visoki nivo holesterola i hipertenzija, dodatno povećavaju rizik od razvoja ove bolesti.

shutterstock.com

Zamućen vid je najraniji znak dijabetesa

Važno je naglasiti da zamućen vid nije isključivo posledica dijabetesa. Mogući uzroci uključuju suve oči, astigmatizam, katarakte, glaukom, kao i različite infekcije ili upalne procese. Svaki od ovih stanja zahteva poseban pristup i lečenje.

Značaj ranog otkrivanja

Redovne provere zdravlja su ključne. Svaka osoba, posebno ona sa rizikom od dijabetesa, treba da se redovno testira na nivo šećera u krvi, prenosi Krstarica. Takođe, očne preglede treba obavljati barem jednom godišnje kako bi se na vreme otkrile moguće promene u vidu.

Uzimajući u obzir sve navedeno, važno je slušati signale koje telo šalje i ne ignorisati simptome. Pravovremena intervencija može značajno poboljšati kvalitet života i smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)