Odrasli

OVO JE SIMPTOM BROJ 1 OPAKE BOLESTI KOJA UDARA I NA MLAĐE OD 30: Ako primetite ovo, trčite lekaru!

Ako ovo počne da vam se dešava - ne smeteda odlažete odlazak doktoru.

25.09.2024 08:32

OVO JE SIMPTOM BROJ 1 OPAKE BOLESTI KOJA UDARA I NA MLAĐE OD 30: Ako primetite ovo, trčite lekaru!
Andrew Angelov / Alamy / Alamy / Profimedia

U poslednje vreme, sve više mladih ljudi između 20 i 30 godina, kao i starijih od 50 godina, suočava se sa dijagnozom limfoma. Ova bolest, koja zahvata limfni sistem, može se javiti u bilo kojem uzrastu, a njeni simptomi često su nespecifični, što otežava pravovremeno prepoznavanje.

Limfni sistem, koji uključuje limfne čvorove, krajnike, slezinu, koštanu srž i timus, igra ključnu ulogu u zaštiti organizma od infekcija. Nažalost, podložan je raznim oboljenjima, uključujući multipli mijelom, hroničnu limfocitnu leukemiju i Hočkinov limfom. Prema stručnjacima, faktori rizika za razvoj limfoma obuhvataju hronične infekcije, genetske predispozicije i izloženost toksičnim supstancama.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

Mnogi simptomi limfoma, kao što su povećani limfni čvorovi, gubitak težine bez razloga, groznica, nadimanje i otežano disanje, često se mogu zameniti sa manje ozbiljnim stanjima poput prehlade ili alergijskih reakcija. Prof. dr Andrzej Novak, načelnik Klinike za hematologiju i transplantologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Gdanjsku, naglašava da je neopravdan gubitak težine jedan od ključnih simptoma koji ne treba ignorisati.

- Gubitak težine bez dijete može biti prvi znak limfoma koji se može javiti nekoliko meseci pre postavljanja dijagnoze, ističe Novak.

shutterstock.com

Gubitak težine je jedan od simptoma

Važnost pravovremene dijagnoze

Pravovremeno prepoznavanje simptoma i brza dijagnoza su od suštinske važnosti. Što se limfom ranije dijagnostikuje, to su šanse za uspešno lečenje veće, čak i u slučaju agresivnih oblika bolesti. Dobar deo limfoma može se potpuno izlečiti, a mnogi oboleli žive i decenijama kao hronični bolesnici.

Zbog toga je ključno da se ni jedan simptom ne zanemari. Pratite svoje zdravlje i obavezno se konsultujte sa lekarom ako primetite bilo kakve neobične promene. U borbi protiv limfoma, brzina reakcije može biti presudna.

Šta je limfom

Limfomi su maligna oboljenja krvi koje se manifestuju uvećanjem limfnih čvorova i razvijaju se iz belih krvnih zrnaca, limfocita, koji su ključni za imunološki sistem. Deli se na Hočkinov i Nehočkinske limfome, pri čemu je Nehočkinski najčešći i može biti sporonapredujući ili brzo napredujući. Simptomi uključuju bezbolno uvećanje limfnih čvorova, povišenu temperaturu, noćno znojenje, gubitak težine, umor, učestale infekcije i neobjašnjeno krvarenje. Iako uzroci nisu potpuno jasni, neki faktori rizika uključuju ishranu, pušenje i izloženost hemikalijama. Ako primetite ove simptome, važno je obratiti se lekaru.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)